Από τις 3 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου του 2023, η Marginalia Genesis της Λευκωσίας, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο “TΙΤΑΝΙΑ” του ζωγράφου Βασίλη Καρακατσάνη. Μια έκθεση που αφορά την φαντασίωση του ζωγράφου στις έννοιες του ταξιδιού και της ελευθερίας, με ένα τρόπο πρωτότυπο, παραμυθένιο και γλυκό. Είναι η 16η ατομική έκθεση του ζωγράφου στην Κύπρο, ενός καλλιτέχνη με μακρά παρουσία στη Λευκωσία και την Λεμεσό από το 1991 έως σήμερα. Η έκθεση είναι σε επιμέλεια του Μιχάλη Βασιλειάδη και συνοδεύεται  από κείμενο της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη.

Το 2022 η “TΙΤΑΝΙΑ” παρουσιάστηκε στην Gallery Genesis της Αθήνας, σε επιμέλεια Λουΐζας Καραπιδάκη, με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου

  • ΤΙΤΑΝΙΑ

Αθήνα, Ιανουάριος 2023

              Βασίλης Καρακατσάνης

«Το ταξίδι, ήταν πάντα στη ζωή μου μια κίνηση απελευθέρωσης ή και διαφυγής. Το αεροπλάνο σαν μέσο μεταφοράς με συγκινούσε πάντα περισσότερο, για την δυνατότητα του να με πάει σε μακρινούς προορισμούς, μέσα σε κάποιες ώρες. Πάντα στα αεροδρόμια κοιτούσα τα αεροπλάνα των διάφορων αεροπορικών εταιριών, τα χρώματα και τα λογότυπα τους. Στη φαντασία μου χρόνια πίσω σκεφτόμουν για το αεροπλάνο που θα είχε όνομα Ελληνικό και δεν θα χρειαζόταν η Λατινική γραφή για την διεθνή του υποστήριξη.

Οι Τιτάνες ήταν φυλή υπερφυσικών όντων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες που γεννήθηκαν από τη Γαία και τον Ουρανό.

Η ιδέα, υλοποιήθηκε. Η νέα ‘φανταστική’ αεροπορική εταιρεία ΤΙΤΑΝΙΑ, είναι το εικαστικό μου όχημα, για προορισμούς, που ο καθένας μας για κάποιους λόγους, θέλει να βρεθεί. Χαίρομαι γιατί με το παραμύθι αυτό πέρασα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσεγγίζοντας μέρη που έχω βρεθεί, αλλά κάτι με γυρίζει πίσω και μέρη που θέλω να δω & να τα ζήσω.

Η ‘ΤΙΤΑΝΙΑ’ έχει στόλο με τύπους αεροσκαφών για όλες τις αποστάσεις και προορισμούς, ενώ δεν εισπράττει εισιτήριο σε όσους θέλουν να μπουν στο αεροπλάνο μαζί μου και να απογειωθούμε.

Καλοτάξιδη.»

  • “Τα συναρπαστικά ταξίδια της Tιτάνια”

Αθήνα, Ιανουάριος 2022

               Λουϊζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

«Ο εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης, αυτή τη φορά ως «κυβερνήτης» του αεροπορικού στόλου της Τιτάνια, μας ταξιδεύει με τις ζωγραφικές του επιλογές σε μαγευτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Επιλέγει χώρες της βιωματικής του μνήμης, ενεργοποιεί την αφθονία των ταξιδιωτικών εμπειριών του και με οδηγό τις αναμνήσεις του και την αισθητική της ζωγραφικής του υφής, μας προσφέρει τη χαρά του εξερευνείν.

Ο καλλιτέχνης μεταφέρει στον καμβά τα τοπία του με σχεδιαστική ευκρίνεια και ισορροπημένες διατυπώσεις και χειρίζεται με περισσή ευαισθησία ποικιλία χρωμάτων, ανάλογα με τις θεματικές ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε αναπαράστασης. Οι συνθέσεις του με την ιδιότυπη περιγραφική δεξιότητα απεικονίζουν εύγλωττα πληθώρα οπτικών πληροφοριών με υπερρεαλιστικές αναφορές, επιλεκτικές απλουστευτικές αφαιρέσεις, αλλά κυρίως με ρεαλιστική χροιά χωρίς φωτογραφική απόδοση.

Ο Βασίλης Καρακατσάνης με την αφηγηματική του γραφή, χωρίς νοσταλγική ή εξωραϊστική διάθεση, συνθέτει φαντασιακές αστικές τοπιογραφίες με σαφή νατουραλιστικά στοιχεία και ενσωματώνει τυποποιημένα διακοσμητικά στοιχεία της λαϊκής τέχνης της εκάστοτε χώρας.

Αποτυπώνει προσόψεις οικοδομημάτων, εσωτερικούς χώρους, θαλασσινά τοπία, δρόμους και σοκάκια, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, θρησκευτικά κτήρια, παραδεισένιους κήπους, σκηνές της καθημερινής ζωής, σημαίες και σύμβολα για να αποδώσει τη διαφορετική ταυτότητα του κάθε προορισμού και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αξιοσημείωτη είναι η ανθρώπινη απουσία στις πολυσύνθετες απεικονίσεις του, αφού μόνον στο τέλος της μακράς περιοδείας του σε 37 διαφορετικούς προορισμούς ο ζωγράφος σκιαγραφεί ταξιδιώτες σε χώρους αναμονής φανταστικών αεροδρομίων και στη συνέχεια ολοκληρώνει το ιστόρημά του μ’ ένα συμβολικό έργο, όπου το αεροσκάφος της Τιτάνια βρίσκεται στους αιθέρες, έτοιμο για νέες περιπέτειες.

Η θεματική επιλογή του Βασίλη Καρακατσάνη να αναπαριστά τόπους από τα ταξίδια του με βιογραφικές αναφορές για να μεταφέρει ζωντανές τις χαραγμένες στη μνήμη του εικόνες και την προσωπική του αίσθηση δεν είναι τυχαία, ούτε εφήμερη: «Η έμπνευσή μου […] μέσα στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής μου προσπάθειας λίγο πολύ κινείται γύρω από την ίδια μου τη ζωή, επηρεαζόμενος από χώρους, ανθρώπους, καταστάσεις, συναισθήματα, αντικείμενα».

Σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία επανέρχεται συστηματικά στις ταξιδιωτικές του περιπλανήσεις, ανάμεσα στις άλλες θεματικές, αναζητώντας κάθε φορά μια διαφορετική μορφοπλαστική έκφραση, αλλά και διατηρώντας πολλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αναγνωρίσιμου ζωγραφικού του ιδιώματος και τη δεξιοτεχνική διευθέτηση των χώρων, τη συνδυαστική ικανότητα, τις εικονογραφικές διατυπώσεις και τη δυναμική σχεδιαστική γραμμή των περιγραμμάτων.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε το 1984, με την έκθεση “Aragόn 249, Barcelona 7”, όπου πρωτοπαρουσίασε τις θεματικές προτιμήσεις του και δήλωσε: «Πάντα υπήρχε ένα καθοριστικό δέσιμο με τους χώρους όπου έζησα. Δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το κτήριο ή ο δρόμος […] Άνθρωποι και αντικείμενα μέσα σ’ έναν χώρο, μέσα σε μια πόλη».

Συνέχισε τις εικαστικές του αναζητήσεις με την έκθεση “Cities”, το 1986, ενώ τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε τους αστικούς χάρτες μέχρι την εμβληματική έκθεση «Χάρτες 1987-Ταξίδια 2012» και περιέγραψε τα έργα του: «σαν τα μικρά συρτάρια ενός φανταστικού κομοδίνου που περιέχουν χαρτιά, αποκόμματα, βότσαλα, κλωστές και πολλά μυστικά, μυρωδιές και γεύσεις που αναπολώντας τες με κάνουν να χαμογελώ πονηρά, αυτάρεσκα». Το 2006 και το 2020 παρουσίασε την «Άγνωστη Χώρα» λέγοντας: «Ήθελα να φτιάξω ένα μικρό παραμύθι με τοπία μιας χώρας που να θυμίζει ζαχαρωτά», ενώ παράλληλα τον απασχόλησαν παρεμφερή εικονογραφικά θέματα όπως οι «Αστικές Λεπτομέρειες» (από το 2011 έως το 2021) και η «Διακριτή Περιοχή», με τη δική του εκδοχή της πόλης των Αθηνών (2021).

Ο Βασίλης Καρακατσάνης μας μεταφέρει την αίσθηση της χαράς των εμπειριών και της ελευθερίας των ταξιδιών. Τα έργα του, με τον τιτάνιο στόλο αεροπλάνων να κατακτά τον κόσμο, δημιουργούν μια ανάταση ψυχής, μια συναισθηματική ευδαιμονία, και χαρίζουν ελπιδοφόρες προσδοκίες ταξιδεύοντάς μας στις νοητές αλλά κι αληθινές χρωματιστές πολιτείες του, αφού άλλωστε: «Το ταξίδι είναι σαν μια πύλη από την οποία εξερχόμαστε από την πραγματικότητα για να εισέλθουμε σε μια ανεξερεύνητη πραγματικότητα, που μοιάζει με όνειρο», όπως έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας Guy de Maupassant.»

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Μαρτίου  2023 & ώρα 19:30

Διάρκεια: 3 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2023

Επιμέλεια: Μιχάλης Βασιλειάδης

Κείμενο: Λουΐζα Καραπιδάκη (ιστορικός τέχνης)

Share This Story, Choose Your Platform!