Τέμενος Χαμηδιέ Κάστρο Χίου

1-8 Σεπτεμβρίου

Εκαίνια 1 Σεπτεμβρίου, 19:00

Ο Γιώργος Ζυμαράκης είναι ζωγράφος με την ετυμολογική έννοια της λέξης. Επικοινωνεί γενναιόδωρα και με αγέραστο ενθουσιασμό τον πλούσιο βίο του, χειριζόμενος ευλαβώς και με θαυμαστή ευχέρεια παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές σε δύο και τρεις διαστάσεις.

Πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για ένα σπάνιο είδος δημιουργού για τα Ελληνικά καλλιτεχνικά δεδομένα, για μια ξεκάθαρη περίπτωση sui generis, κατά τη γνώμη μου.

Η σημαντικότητά του έγκειται όχι μόνο στην ιδιαιτερότητα της ζωγραφικής του καθεαυτής,η οποία, παρεμπιπτόντως, φέρει την ευγένεια και αγνότητα μιας άλλης εποχής, αλλά και στο εργασιακό του ήθος, στην θαρραλέα, ταπεινή και αδιαμαρτύρητη στάση του απέναντι στις  δυσκολίες μιας τέχνης με τεράστιες απαιτήσεις.

Γιώργης Βραχνός, Ζωγράφος

Ο Γιώργος Ζυμαράκης (1936-2023) είναι ένας διεθνούς φήμης ζωγράφος που γεννήθηκε στο Κάστρο της Χίου. Σπούδασε εργάσθηκε και δημιούργησε στη Νέα Υόρκη από το 1957 Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες. Εργάστηκε ως creative designer και καλλιτεχνικός διευθυντής σε μεγάλους οργανισμούς: CBS Books, Scholastic Magazine, American Express, Parade Publications.

Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και συνέχισε να δημιουργεί. Από το 1989 εξέδιδε μαζί με τη συζυγό του, Καλλιόπη Βολάκη, το περιοδικό Καλών Τεχνών «Οδηγός Gallery Guide». Υπήρξε θεωρητικός και ιστορικός τέχνης, ποιητής.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση το 2000 τον τίμησε με Grant, διοργανώνοντας του έκθεση στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας με τίτλο “Homage to New York”. Είναι ο μοναδικός έλληνας ζωγράφος που έχει λάβει αυτή την διάκριση.

Έχουν γίνει ατομικές εκθέσεις Νέα Υόρκη, Παρίσι, Αθήνα, Χίο και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Share This Story, Choose Your Platform!