Την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, στο ιστορικό κτήριο του ΗΠ12, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 12, στα Χανιά, εγκαινιάστηκε με επιτυχία η έκθεση “Οι λοβοί της μνήμης”, με έργα από την εικαστικό Αλίκη Χιωτάκη και σε επιμέλεια της μουσειολόγου Μυρτώς Κοντομιτάκη. Η έκθεση την ημέρα των εγκαινίων θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 3μμ έως τις 9μμ.

Όπως μεταξύ άλλων περιγράφει στο κείμενο της έκθεσης η μουσειολόγος Μυρτώ Κοντομιτάκη: “ …Με σχεδόν “δαντελωτή” χρήση του μαύρου μελανιού, η εικαστικός Αλίκη Χιωτάκη μας αποκαλύπτει την ψυχή (ψυχάρα, όπως και το έντομο-σήμα κατατεθέν της έκθεσης) του κτηρίου, η οποία πεταρίζει και προσγειώνεται σε ανείπωτα σημεία του σπιτού, μέσα και εξω από κορνίζες. Αυστηρά επιλεγμένα έπιπλα και αντικείμενα μιας άλλης εποχής, αισθητικής ικανοποίησης ή αμιγώς ιατρικής χρήσης, αποτελούν μέρος μιας συνεχούς συνομιλίας με τα εικαστικά έργα .Απρόσμενα εγκατεστημένα παλιά τεκμήρια μιας νοικοκυρεμένης αστικής καθημερινότητας, όπου γεννήθηκαν μεγάλες ιδέες, έργα τέχνης, γιατριές και σπουδαίες προσωπικότητες. Το σπίτι ολόκληρο αποτελεί “λαμπερή” κορνίζα, για μια εγκατάσταση-δήλωση, σε μορφή εικαστικής έκθεσης, χωρίς φτιασιδώματα και εικαστικές φλυαρίες.

Η έκθεση με τίτλο “Οι λοβοί της μνήμης”, παρουσιάζεται από την 1η Οκτωβρίου 2023, έως ότου αποφασίσουμε ότι ήρθε η ώρα να κατέβει. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, στο όνομα της αλήθειας, στο όνομα της μακράς και ανόθευτης φιλίας που μας συνδέει ήδη από τα εφηβικά χρόνια, θα συνεχίσουμε να θίγουμε πολλά και ανείπωτα, στο μαγικό κτήριο του ΗΠ12. Ένα κτήριο-βασίλειο της ιδεολογίας, της συνεχούς προσπάθειας, της ανιδιοτέλειας, που τον περασμένο αιώνα υπήρξε το σπίτι του ιατρού, πολιτικού και ποιητή Κώστα Χιωτάκη και της συζύγου του Αλίκης. Ναι, του παππού και της γιαγιάς της Αλίκης Χιωτάκη, με την οποία τώρα συμπαρουσιάζουμε…”

Share This Story, Choose Your Platform!