Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ιστορική ναυμαχία της Σάμου (1824-2024), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου “Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ“, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διοργανώνουν την έκθεση:

«Ότι επιμένει διά την Σάμον ο εχθρός δεν είναι αμφιβολία

Πορεία προς την ανεξαρτησία»

Η έκθεση που είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου, θα παρουσιαστεί στο Art Space Pythagorion και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στη Σάμο προς τιμήν της επετείου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στις 19:30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου. Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν:

– ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου “Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ”, Ανδρέας Αξιώτης

– ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου

– η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαρία Κονδύλη

Για την έκθεση θα μιλήσει ο επιμελητής της και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Γιώργος Νικολάου.

Μέσα από αυθεντικά τεκμήρια, αναπαραγωγές και οπτικοακουστικό υλικό από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει το ελληνικό ναυτικό και την καθοριστική του συμβολή στην απώθηση κάθε απόπειρας εισβολής στη Σάμο κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η ανάγκη προστασίας του νησιού, ως τελευταίου προπύργιου της Επανάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο μετά τις καταστροφές της Χίου, της Κάσου και των Ψαρών, αποτυπώνεται στον τίτλο της έκθεσης ο οποίος περιέχει φράση από επιστολή του Ανδρέα Μιαούλη προς τους προκρίτους της Ύδρας στις 26 Σεπτεμβρίου 1826.

Η έκθεση ξεκινά με έναν  χάρτη που παρουσιάζει την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση στις αρχές του 19ου αι. και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιγράφει περιληπτικά τις συνθήκες στα οθωμανικά Βαλκάνια και την πολυεπίπεδη προετοιμασία του Γένους για τον ξεσηκωμό (πνευματική, πολιτική, στρατιωτική), η δεύτερη επιχειρεί να αναδείξει τη δράση του ελληνικού στόλου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης, ενώ η τρίτη, αφιερωμένη αποκλειστικά στη Σάμο, σκιαγραφεί τη διαδρομή του νησιού σε όλο τον 19ο αι., από τις πολιτικές ζυμώσεις την πρώτη δεκαετία και τη συμμετοχή του στον Αγώνα, μέχρι το καθεστώς της αυτόνομης ηγεμονίας και την ένωσή του με την Ελλάδα το 1912.

Art Space Pythagorion, Πυθαγόρειο 83103, Σάμος

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 20.00-23.00

Είσοδος ελεύθερη

Share This Story, Choose Your Platform!