Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες της εκπαιδευτικής δράσης Ορνιθοπαρατήρησης στον Υγροβιότοπο της Αλυκής Καλλονής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν 50 μαθητές και τρείς καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Η εκπαιδευτική δράση ορνιθοπαρατήρησης πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση των στελεχών της Ομάδας Βιοποικιλότητας και Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, Αντωνάκη Μανώλη, Δεληγιάννη Άγγελο, Κακάμπουρας Βασιλικής και Τσονίδου Εβίτα. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά την ορνιθοπανίδα  και τα φυτά του υγροτόπου της Αλυκής Καλλονής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το παρατηρητήριο της ανατολικής πλευράς των αλυκών, όπου έγινε εισαγωγή στην σημαντικότητα των υγροτόπων της Λέσβου, αλλά και στην περίοδο μετανάστευσης την οποία τώρα διανύουμε. Έπειτα οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν προς τα μέσα της αλυκής ακολουθώντας τον περιμετρικό χωματόδρομο.

Κατά την διάρκεια του περιπάτου οι μαθητές γνώρισαν την αξία του υγρότοπου της Αλυκής Καλλονής ως οικοσύστημα τις προστατευόμενης περιοχής και την σημαντικότητα της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Γνώρισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αλληλεπίδρασης των έμβιων οργανισμών και τα υγροτοπικά φυτά όπως το Αλμυρίκι, την Αλμύρα, το βούρλο και πολλά άλλα φυτικά είδη του υγροτόπου.

Τέλος, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού παρατήρησης (τηλεσκόπια, ατομικά κιάλια), η ομάδα συνάντησε μια μεγάλη ποικιλία πτηνών, τα οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο νησί της Λέσβου.

Για περαιτέρω πληροφορίες, νέα και ανακοινώσεις μπορείτε να επισκεφθείτε και τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου, www.lesvosmuseum.grwww.petrifiedforest.grwww.lesvosgeopark.gr

Share This Story, Choose Your Platform!