Μια δράση για τη μεταλαμπάδευση του στοιχείου της τέχνης της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στις νεότερες γενιές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαφύλαξή του, ολοκληρώνεται το προσεχές Σαββατοκύριακο. Το επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πολιτιστικό πρόγραμμα «Αναζητώντας το Άυλο. Από την ασυνέχεια στη συνέχεια της τηνιακής μαρμαροτεχνίας», σχεδιάστηκε το 2022 και υλοποιείται από την άνοιξη του τρέχοντος έτους με τη συμμετοχή σε εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής μαθητών Λυκείου από την Αθήνα και την Τήνο, αλλά και ενηλίκων με αγάπη για την τέχνη του τόπου μας.

Η οργάνωση τους επιτεύχθηκε με συνεργασία του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού με το ΕΠΑΛ Τήνου, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Β’ Αθηνας (Αγίας Παρασκευής) και τα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής των Λορέντζου Βιδάλη, Αφών Κουσουνάδη, Νικολάου Δεσύπρη και Ονούφριου Δεσύπρη.

Το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου περνάμε στην δεύτερη και τελευταία φάση του προγράμματος αυτού, με:

  1. Την επίσκεψη των μαθητών από την Τήνο και την Αθήνα, που έλαβαν μέρος πρόγραμμα, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο Σχολείο ΠΕΣΚΤΠΤ και σε εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής.
  2. Επιμορφωτικό σεμινάριο Τρόποι και προοπτικές συνεργασίας με επαγγελματίες της σύγχρονης τέχνης και του σύγχρονου design για τους μαρμαρογλύπτες που εργάζονται στην Τήνο και τους σπουδαστές ΠΕΣΚΤΠΤ.
  3. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πολιτιστικού προγράμματος Αναζητώντας το άυλο

Ιδέα και σχεδιασμός πρότασης: Κατερίνα Πιζάνια και Βασιλική Μπουλέρου

Συνεργάτες μαρμαροτεχνίτες: Λορέντζος Βιδάλης, Νίκος Δεσύπρης, Ονούφριος Δεσύπρης, Νίκος Κουσουνάδης, Μανώλης Κουσουνάδης, Γιώργος Βίδος, Ρωσάνα Τίκα.

Υπεύθυνη παραγωγής: Βασιλική Μπουλέρου

Υπεύθυνοι υλοποίησης εργαστηριακών μαθημάτων του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Β΄Αθήνας (2ουΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής): Γιώργος Μποχτανίδης (συντονιστής εκπαιδευτικός) Χαρίκλεια Τσιώνη (συμμετέχουσα εκπαιδευτικός) και Ρωσάννα Τίκα (μαρμαρογλύπτρια).

Υπεύθυνος ημερίδας και συντονισμού: Μάρκος Βιδάλης και Κατερίνα Πιζάνια

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ιωάννα Κουλοχέρη

Υπεύθυνος οπτικοακουστικής καταγραφής: Fred Smith

Share This Story, Choose Your Platform!