Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι Σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Άουσβιτς. Παρά τις προσπάθειες των ναζί να καλύψουν τα ίχνη των πράξεων τους η αλήθεια δεν μπορούσε να κρυφτεί. Προσωπικά αντικείμενα, τόνοι μαλλιών , τιμαλφή, ρούχα και πάνω από όλα οι χιλιάδες αποστεωμένο κρατούμενοι μαρτυρούσαν το φρικτότερο έγκλημα του πολέμου. Η υγεία των κρατουμένων ήταν σε άθλια κατάσταση ώστε παρά τις προσπάθειες των συμμάχων τις επόμενες ημέρες μετά την απελευθέρωσή τους, περισσότεροι από τους μισούς, δεν απέφυγαν το θάνατο.
Τους επόμενους μήνες απελευθερώθηκαν και τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις συμμαχικές δυνάμεις για να συναντήσουν τις ίδιες φρικτές εικόνες.
Ως το 1945 είχαν εκτελεστεί από τους Ναζί τα δυο τρίτα των Εβραίων της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Τελικής Λύσης. Περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι θανατώθηκαν από το 1933 έως το 1945 καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες ρομά, ομοφυλόφιλοι, πολιτικού αντίπαλοι, άτομα με αναπηρία.
Με το τέλος του πολέμου είχαν πλέον εξαφανιστεί εκατοντάδες εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα η παρουσία Εβραίων καταγράφεται ήδη από την αρχαιότητα. Ωστόσο, το εβραϊκό στοιχείο ενισχύθηκε στο 15ο αιώνα όταν διωκόμενοι εβραϊκοί πληθυσμοί από την Ισπανία βρήκαν καταφύγιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μέχρι τα προπολεμικά χρόνια, και παρά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, η εβραική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν από τις σημαντικότερες της Ευρώπης με πληθυσμό περίπου 40000 ατόμων. Εμβληματική ημερομηνία η 15η Μαρτίου 1943 όταν αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός για το Άουσβιτς μεταφέροντας 80 κατοίκους του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς.
Εκτός όμως από τη Θεσσαλονίκη, εβραϊκές κοινότητες υπήρχαν ακόμα σε είκοσι επτά πόλεις της Ελλάδας. Ακολουθώντας την τύχη των ομοθρήσκων τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο εβραϊκός πληθυσμός της χώρας μας εξοντώθηκε. Χιλιάδες βρήκαν το θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις πορείες θανάτου και στην καταναγκαστική εργασία.
Ο όρος «Ολοκαύτωμα» ( Holocaust) καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1980. Από το 2005, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου «Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και πρόληψης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητος». Η ημέρα αυτή αποτελεί σε όλο τον κόσμο όχι μόνο μια ημέρα μνήμης αλλά και αφορμή για συζητήσεις, εκθέσεις και προβολή από τα μέσα εκπομπών, συνεντεύξεων κτλ. Το Παγκόσμιο Ισραηλιτικό Συμβούλιο και η Unesco έχουν καθιερώσει το #WeRemember ως μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και μνήμης.
Περισσότερα:
Φωτογραφίες
Leave A Comment