1. Παρακαλούμε να μας περιγράψετε τη γέννηση και την εγκαινίαση του αρχιτεκτονικού στολιδιού του Ερνέστο Τσίλλερ στην πόλη, του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων. Πως και από ποιον ορίστηκε η ονομασία του; Εγκαινιάστηκε επισήμως ως το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας ή είχε αρχικά άλλη ονομασία και πολιτιστική ταυτότητα;

Η οικονομική ανάπτυξη της Πάτρας κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα,σε συνδυασμό με τα σχέδια ανοικοδόμησης των ελληνικών πόλεων από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις, οδήγησαν και στην ανέγερση νεοκλασικών κτηρίων στην πόλη. Το σημαντικότερο ίσως απ’ αυτά είναι ένα από τα τέσσερα θέατρα, έργα του Ερνέστου Τσίλλερ, το Δημοτικό μας Θέατρο στην κεντρική πλατεία. Ήταν μία ανάγκη της ανερχόμενης εύπορης τάξης για πιο ποιοτικήπολιτιστική ζωή που χρηματοδότησε και αυτή την ανέγερση. Εξ αρχής θεωρήθηκε ως Δημοτικό Θέατρο, λόγω της κύριας χρηματοδότησης από τον Δήμο, και έφερε την επιγραφή «Νέον Ωδείον» αρχικά και αργότερα ονομάστηκε «Απόλλων».

Μέχρι το 1910, που η σταφίδα έφερνε μεγάλα κέρδη, το ρεπερτόριο ήταν κυρίως ιταλικές όπερες και ύστερα άρχισαν να ανεβαίνουν και ελληνικά έργα.

 

  1. Θα θέλαμε να αναφέρετε μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές του Θεάτρου Απόλλων στα 150 χρόνια της ιστορίας του.

Στα 150 χρόνια λειτουργίας του το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» αποτέλεσε το κέντρο των σημαντικότερων εκδηλώσεων της πόλης, θεατρικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και πολιτικών. Η πρώτη παράσταση του  θεάτρου, «Ο χορός των μεταμφιεσμένων» του Τζ. Βέρντι, θεωρείται ο πρώτος σημαντικός σταθμός της λειτουργίας του. Η σύνδεσή του με το Πατρινό Καρναβάλι και τη φιλοξενία καρναβαλικών χορών, τα «Μπουρμπούλια», αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την πόλη. Τέλος, με την παραχώρησή του ως την κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, παίρνει έναν άλλο ρόλο. Γεγονός πάντως είναι ότι το θέατρο είναι η ιστορία της πόλης μας.

 

  1. Από το 1989, το θέατρο Απόλλων είναι η μόνιμη στέγη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, του οποίου διατελείτε Πρόεδρος. Έκτοτε άλλαξε και η ταυτότητα του Δημοτικού Θεάτρου. Μας περιγράφεται αυτή τη νέα διάσταση του οργανισμού και την αλλαγή των δραστηριοτήτων του;

Ο ρόλος του Δημοτικού Θεάτρου ως η πιο εμβληματική πολιτιστική δομή της πόλης παραμένει σταθερή στα 150 χρόνια του. Από τότε όμως που αποτελεί την κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο ρόλος του διευρύνεται και αγκαλιάζει όλον τον Δήμο, την Περιφέρεια και κάθε κοινωνική ομάδα. Τα ΔΗΠΕΘΕ δημιουργήθηκαν για να φέρουν το θέατρο στην «άνυδρη» θεατρικά περιφέρεια και αυτό στοχεύει και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τις δράσεις του. Από το 2015 και τη δημιουργία του θεατρικού σχήματος ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ, στόχος του Δήμου και ιδέα του Κώστα Καζάκου, το ΔΗΠΕΘΕ εκπληρώνει τον σκοπό δημιουργίας του, το θέατρο πηγαίνει σε κάθε γειτονιά, χωριό, σχολείο και ίδρυμα σε όλη την Περιφέρεια.Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» σήμερα δεν είναι ένα θέατρο που απευθύνεται κυρίως σε μία ανώτερη κοινωνική τάξη. Είναι θέατρο για όλους.

  1. Περιγράψτε μας το πρόγραμμα του θεάτρου για το έτος 2023; Θα είναι πολυμορφικό και σε διάλογο με άλλες μορφές τέχνης όπως ο χορός και τα εικαστικά;  Έχετε σκοπό την υιοθέτηση και την προβολή νέων  τεχνολογιών στις παραγωγές και είναι εφικτό κάτι τέτοιο οικονομικά; Τι δράσεις έχετε επιλέξει  σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή κύριο Λουκά Θάνο; Να αναμένει το κοινό της Πάτρας αλλά και το διεθνές κοινό, ένα πλούσιο πρόγραμμα για τη χρονιά 2022-2023,  επετειακή χρονιά για το Θέατρο Απόλλων;

Η θεατρική χρονιά για το θέατρο ορίζεται από τον Σεπτέμβρη ενός έτους ως τον Σεπτέμβρη του επόμενου. Έτσι,καθώς έχουμε την επέτειο των 150 χρόνων του θεάτρου, οι επιλογές είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικές με το λυρικό, μουσικό θέατρο, όπως η πρώτη παράσταση την 10/10/1872. Η κεντρική παιδική μας παράσταση είναι ο «Μότσαρτ» με τη μουσική του και μπαλέτο που φιλοξενεί για τρεις περίπου μήνες πάνω από 200 σχολεία αλλά και όλη την οικογένεια στις γιορτές. Κεντρική παράσταση είναι το σπουδαίο έργο του Χ. Πίντερ ΠΡΟΔΟΣΙΑ που θα παίζεται και μετά τις γιορτές. Το πλούσιο πρόγραμμα για τα 150 χρόνια περιέχει το επετειακό gala στις δέκα Οκτώβρη σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή και τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις ΕΙΚΟΝΕΣ και Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ. Ο προγραμματισμός μας για την Άνοιξη νέες παραγωγές και συνεργασίες, όπως με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε. Παίρνουμε υπόψη μας ότι το θέατρο είναι ήδη σε πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης και έχουν αρχίσει ερευνητικές μελετητικές εργασίες με μία προσεκτική και οργανωμένη συγκατοίκηση με τα συνεργεία των μελετητών. Στις αρχές του 2023 το θέατρο θα δοθεί για ένα μήνα στους μελετητές την καρναβαλική περίοδο για να ολοκληρωθούν οι μελετητικές έρευνες.

 

  1. Εκτός από τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πατρών, στηρίζεται και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, χορηγίες και την αγάπη του κοινού;

Τα ΔΗΠΕΘΕ δημιουργήθηκαν ως προσφορά θεατρικής παιδείας στην επαρχία και επιχορηγούνταν από το Υπουργείο Πολιτισμού για να μην επιβαρύνεται ο πολίτης. Σήμερα η επιχορήγηση είναι συμβολική και τα ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορούν να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει πλούσια δράση γιατί στηρίζεται σε γενναία επιχορήγηση από τον Δήμο. Παράλληλα ενδιαφέρεται για υλοποίηση προγραμμάτων κρατικών και ευρωπαϊκών, συνεργάζεται με τοπικούς επαγγελματικούς φορείς που το στηρίζουν με διάφορους τρόπους και χωρίς να επεμβαίνουν στο περιεχόμενο του προγράμματός του. Ο πατραϊκός λαός περιμένει κάθε χρόνο τις παραστάσεις μας γιατί έχει εμπιστοσύνη στην ποιότητα και την αισθητική του ΔΗΠΕΘΕ και γεμίζει το θέατρο στηρίζοντας με το εισιτήριό του τις δράσεις. Διεκδικούμε όμως την κρατική επιχορήγηση που αρμόζειστις δραστηριότητές μας και δικαιούται ο φορολογούμενος πατραϊκός λαός.

  1. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την ζωτικήσυνύπαρξη διαφόρων καλλιτεχνικών φορέων εντός του Θεάτρου καθώς και τη συνεργασία σας τόσο με το θίασο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρα καθώς και τους υπάλληλους του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων. Είναι εμπειρία με ιδιαιτερότητες και εκπλήξεις;

Οι καλλιτεχνικοί φορείς που φιλοξενούνται στο θέατρο και συνεργάζονται μαζί μας μένουν έκπληκτοι από την οργανωτική, τεχνική και υλικοτεχνική επάρκειά μας. Ό,τι παρουσιάζεται στο θέατρό μας έχει υψηλή ποιότητα και αυτό οδηγεί σε μια συνεργασία και συνύπαρξη πολιτισμένη. Με την υποδομή μας στηρίζουμε και φιλοξενούμε πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης μας και μεταφέρουμε και ξένες παραστάσεις και εκδηλώσεις για να παρουσιαστούν στο επιβλητικό θέατρο «Απόλλων».

Για έναν μη καλλιτέχνη η ανάγκη διοίκησης του θεάτρου ξεκίνησε βασισμένηστη στήριξη των ίδιων των εργαζομένων που με τη μεγάλη τους εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αγάπη τους για το θέατρο ήταν οι συνεργάτες για την καλύτερη επιτυχία του σκοπού μας, την προσφορά ποιοτικού θεάτρου στο κοινό. Με τον καιρό η γνωριμία με το αντικείμενο, η μελέτη και η συναναστροφή με αξιόλογους καλλιτέχνες έγινε μία ξεχωριστή εμπειρία, στον άγνωστο ως τότε κόσμο των καλλιτεχνών, ενδιαφέροντα και μαγικό.

Share This Story, Choose Your Platform!