Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης  Βraggart Gallery www.braggart.gr παρουσίασε  στο κελάρι του Μουσείου Αμπέλου Οίνου – Οίκου Ανθρώπου Τυρνάβου, Αρχοντικό Σταύρου Καράσσου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Τύρναβου, την Ομαδική Εικαστική  Έκθεση  «Ποια είναι η άλλη μισή Αρχοντιά;». Κατά τη διάρκεια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικά, ψηφιακής τέχνης, γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφία.

Από παλιά ο άνθρωπος είχε την επιθυμία να ερμηνεύει ότι τον περιτριγυρίζει. Έτσι γεννηθήκαν οι παροιμίες, τα αποφθέγματα, τα έθιμα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς και αντηχούν έως και σήμερα στα αυτιά μας.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Σίγουρα θα θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας να μας το λένε. Το να ήσουν άρχοντας τότε συνεπάγονταν με πλούτο και καλή ζωή. Ο άρχοντας έπρεπε να ήταν  ευγενικός και πάντα περιποιημένος- καθαρός. Το σπίτι του άρχοντα ήταν πάντα λαμπερό. Ο απλός λαός όμως μη έχοντας τη δυνατότητα του πλούτου φρόντιζε να είναι πάντα καθαρός.

Αισθανόταν περήφανος όταν οι επισκέπτες έβλεπαν το σπίτι του τακτοποιημένο  σαν αρχοντικό. Το καθαρό άμεσα συνδέεται με την τάξη και την αρμονία, το αρεστό, την ομορφιά και την ισορροπία.  Αφού η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, ποια είναι η άλλη μίση αρχοντιά; Είναι ο πλούτος, η ευγένεια, η τιμή, το ήθος, η αξιοπρέπεια, το ωραίο παράστημα ή κάτι άλλο;

Κάθε άνθρωπος που θα ρωτηθεί θα πει κάτι διαφορετικό. Η μίση αρχοντιά μπορεί να κρύβεται σε μια λέξη, ένα αντικείμενο, ένα γεγονός.

Συμμετείχαν οι εικαστικοί: Στέργιος Αδάμ, Ελένη Γάτσιου, Ζώης Γέρος, Μαρία Ζησοπούλου, Ιουλίττα Καραμαύρου, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαριέλλα Μπιλίτσα, Δημήτρης Παλάντζας, Βασίλης Σέντζας.

Διοργάνωση : Braggart Gallery

Υποστήριξη : Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου

Γραφιστική Επιμέλεια: Μαρία Βαρδιοπούλου

Share This Story, Choose Your Platform!