Η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2024. Εξερευνά την ιστορική ημέρα που έθεσε τον Μέγα Αλέξανδρο στο πολιτικό σκηνή, ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Η έκθεση εντάσσεται στη νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με τίτλο «Ανθρώπινες Ιστορίες» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Σταθάτου, σε επιμέλεια του Δρ Παναγιώτη Ιωσήφ και του Δρ. Ιωάννη Φάππα.

Η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» υπογραμμίζει τη σημασία της Μάχης της Χαιρώνειας στη μετάβαση από την Κλασική στην Ελληνιστική περίοδο. Η μάχη καθιέρωσε τους Μακεδόνες ως κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο επί Φιλίππου. Εκείνη την ημέρα, ο δεκαοχτάχρονος πρίγκιπας Αλέξανδρος έκανε μια δυναμική είσοδο στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ήττα του Θηβαϊκού Ιερού Λόχου.

Η έκθεση μας επιτρέπει να γνωρίσουμε το μεγάλο στρατηλάτη μέσα από αρχαιολογικά αντικείμενα, με τρόπο μοναδικό και ευρηματικό. Μέσα από περίπου 260 αντικείμενα, προερχόμενα από 25 ελληνικά μουσεία, 2 διεθνή και 4 ιδιωτικές συλλογές, η έκθεση θα επικεντρωθεί στη σύγκρουση δύο κόσμων. Αυτό λειτούργησε ως καταλύτης για τη γέννηση του νέου ελληνιστικού κόσμου, στον απόηχο αυτής της ιστορικής μάχης που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Με τίτλο «Ιστορίες ανθρώπων», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινά το 2023 μια νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων που θα επικεντρώνονται στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από αντικείμενα που δεν θα επιλέγονται μόνο για την αισθητική τους αξία αλλά κυρίως για τη σημασία τους στην εξιστόρηση ενός συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε τον Άνθρωπο. Οι νέες εκθέσεις δεν θα περιορίζονται στον χώρο και τον χρόνο, αλλά θα εντάσσονται στη διαχρονία. Μέσα από γεγονότα όπως η μάχη της Χαιρώνειας, θα προσεγγίζουν τον Άνθρωπο, τον ρόλο του στα ιστορικά γεγονότα και τα συναισθήματά του. Όπως όλες οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, οι νέες εκθέσεις θα συνοδεύονται από πλήρως τεκμηριωμένο επιστημονικό κατάλογο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη μάχη της Χαιρώνειας και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο της αρχαιότητας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ακαδημαϊκή έκδοση, ενισχύοντας το ερευνητικό έργο του Μουσείου.

Share This Story, Choose Your Platform!