Η αναφορά στην τελευταία έκθεση του Γιάννη Κυριακίδη στην αίθουσα τέχνης «ανώνυμος» δεν είναι μια απλή έκθεση ιδεών…

Η βαθιά εσωτερικότητα του έργου -«εν» ως σύνολο- και η έκφραση μίας πορείας, του δημιουργού, σε εικόνα από  κείμενο, από μόνο του συνιστά δυσκολία στην περιγραφή!!

Όλα ξεκίνησαν το 2009 με πρώτες ωδίνες γέννεσης ΟΠΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ παράλληλα με την συγγραφή του ποιήματος: «ο τελευταίος Απόστολος».

Είναι ένα μακροσκελέστατο ποίημα 20 και πλέον σελίδων, εσωτερικής αγωνίας και αναζήτησης του Γιάννη. Θέτει τον εαυτό του ως μαθητή, αφού συναντά ως διδάσκαλο ,τον «τελευταίο Απόστολο».

Η εικαστική ποίηση του Γιάννη σε πλήρη ωριμότητα λαμβάνει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποιήσεως στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ το 2010 με το όνομα «η εξομολόγηση ενός κεριού».

Αποσπά το τρίτο βραβείο παγκοσμίως και ως ποιητής και ως επιμελητής της εκδόσεως..!

Περί της σιωπής της ελληνικής πολιτείας και της ενώσεως ελλήνων λογοτεχνών, δεν χρειάζεται να ομηλήσομεν επ΄αυτού…

Ο Γιάννης συνεχίζει να οπτικοποιεί τον ποιητικό του ΛΟΓΟ και «ολοκληρώνει»  το 2021 με 52 έργα –όλα μελάνια, τέμπερες και ακουαρέλες-όλα ίδιας διάστασης –γιατί άραγε;- με «θέμα» την πορεία της ενσάρκωσης της ψυχής στον άνθρωπο….

Είναι 52 εικαστικές απαντήσεις σε 52 ποιητικές ερωτήσεις…!

Το θέμα που προαναφέραμε –άκρως μεταφυσικό-φυσικά αποδίδεται – όσο το δυνατόν- με γήινα χρώματα, σκοτεινά φόντα, ολίγες ελπίδες φωτός, καθώς διηγούνται την πορεία του ανθρώπου –ψυχή από την ανακάλυψη της φωτιάς έως σήμερα.

Φυσικά το έργο είναι «σκοτεινό»  γεμάτο συμβολισμούς – μερικές φορές χρειάζεται μεγενθυντικός  φακός – αναγνωρίσιμους ανά τους αιώνες….

Πολύ πυκνή γραφή, που δεν κουράζει, τα έργα χαρακτηρίζονται ως αυτόνομες «απαντήσεις» και έτσι δεν έχουν τοποθετηθεί εν σειρά, ακριβώς για να απελευθερώσουν τον κοινωνό-οδοιπόρο να βρει τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας  με το έργο…

Καθαρά βιωματικά ο Γιάννης γνωρίζει ότι οι «απαντήσεις» του είναι προσωπικές και μόνον.

Δεν γνωρίζω αν το έργο του Γιάννη τελειώνει εδώ, Δεν γνωρίζω αν έχει άλλες ερωτήσεις να θέσει στον  «τελευταίο Απόστολο». Σίγουρα όμως το να δούμε, να «διαβάσουμε» τις απαντήσεις που δόθηκαν στον Γιάννη είναι εμπειρία, προς αναζήτηση του «τελευταίου Απόστολου» και εάν είναι ο τελευταίος, πρέπει να βιαστούμε, πρέπει να  τον βρούμε…

Γιώργος Δημητρόπουλος.

Share it!