Share it!

Το έργο “Αράχνη” της Louis Bourgeouis έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας την πρώτη συνεργασία μεταξύ

του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και

του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Εικαστική Εγκατάσταση
Συνεργασία ΝΕΟΝ – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Maman | Louise Bourgeois
31 Μαρτίου – 6 Νοεμβρίου 2022

Την περίφημη γιγαντιαία αράχνη-γλυπτό Maman (1999), της καταξιωμένης γλύπτριας Louise Bourgeois, θα γνωρίσει για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό. Η διάδοσης της σύγχρονης τέχνης, η επαφή της με το κοινό και συγκεκριμένα ο επαναπροσδιορισμός του δημόσιου χώρου αποτελούν κοινούς στόχους στόχους του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που συνεργάζονται για πρώτη φορά. Την πρώτη τους σύμπραξη εγκαινιάζουν, φέρνοντας στην Ελλάδα το πλέον εμβληματικό και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο γλυπτό της διάσημης γλύπτριας. Η εικαστική εγκατάσταση του Maman -από την πλευρά του ΚΠΙΣΝ- πραγματοποιείται χάρη στη νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το ΚΠΙΣΝ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού για το 2022. Θα εκτίθεται στον χώρο Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ για διάστημα επτά μηνών, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση για το κοινό.

Η Louis Bourgeois αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθυστερημένης αναγνώρισης μέσω του έργου της,  που όμως σε τίποτα δεν στερεί από την ποιότητα και τον αντίκτυπο του στον καλλιτεχνικό και μη χώρο. Κατορθώνοντας να μετουσιώσει τις προσωπικές της ανησυχίες, φόβους  και τραύματα  σε ένα προσωπικό καλλιτεχνικό λεξιλόγιο τα καθιστά οικουμενικά ξεπερνώντας ταμπέλες και ταμπού σχετικά με την κοινωνική και και καλλιτεχνική θέση της γυναίκας, τοποθετώντας το έργο της ανάμεσα στα πλέον εξέχουσα του 20ου αιώνα. 
  Στο πολύμορφο και πολυσχιδής έργο της, η Bourgeois αντλεί έμπνευση από τα παιδικά της χρόνια, τη σχέση της με τους γονείς της και τις πιο προσωπικές της σκέψεις και φόβους μεταπηδώντας ανάμεσα σε πολλαπλά μέσα, όπως σχέδια, χαρακτικά, ζωγραφική, υφάσματα και εγκαταστάσεις. Εξερευνώντας μέσω της θηλυκής της ματιάς, πυρηνικές έννοιες όπως φόβος, ενοχές, αγάπη και μητρότητα, θα δημιουργήσει τα πρώτα σχέδια με αράχνες στα τέλη της δεκαετίας του 40′ και πενήντα χρόνια μετά σε μια πρώτη ανάθεση η Tate Modern θα της αναθέσει τη δημιουργία γλυπτού για το Turbine Hall. Σύμφωνα με την ίδια στο Μaman αντικατοπτρίζεται η μητέρα της, η οποία ύφαινε και αποκαθιστούσε ταπισερί. Το γλυπτό με ύψος που ξεπερνά τα 10 μέτρα, κυριαρχεί στον χώρο ισορροπώντας πάνω σε λεπτά, αρθρωτά πόδια. Θέλοντας να εκφράσει την αμφίσημη σχέση με τη μητέρα της η καλλιτέχνης εκφράζει τόσο τη μητρική προστασία όσο και προκαλεί φόβο υποδηλώνοντας παγίδευση.

Με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης στον πολιτισμό, η εγκατάσταση στο ΚΠΙΣΝ θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και θα περιλαμβάνει θεατρικές αναγνώσεις, εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και ξεναγήσεις.

Maman | Louise Bourgeois
31 Μαρτίου– 6 Νοεμβρίου 2022
Εσπλανάδα, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό
Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr / snfcc.org

https://www.snfcc.org/
https://neon.org.gr/en/

Κυριάκος Παρασκευόπουλος