Η  τέχνη του  Δημήτρη  Τσιρογιάννη  δεν  ήταν  ποτέ  «μονοδιάστατη». Με ευχέρεια ο καλλιτέχνης  κινείται ανάμεσα  στην αφαίρεση και τη παραστατικότητα , από τις γεωμετρικές  στις  οργανικές  φόρμες , και επιλέγει να εκφραστεί  με εκείνη τη μορφολογική  γλώσσα  που μπορεί να δώσει υπόσταση στις αναζητήσεις και το όραμά του. Η γλυπτική του, επιπλέον , δεν ήταν ποτέ μονοθεματική. Πουλιά που ανοίγουν τα φτερά τους  στον  άνεμο ή ανθρώπινες μορφές που πατούν γερά στη γη εναλλάσσονται με απόλυτα αφαιρετικές δημιουργίες ή συνθέσεις που διατηρούν χαλαρούς μα σαφείς εικονογραφικούς δεσμούς με την πραγματικότητα. Τα έργα  του δεν «χαρίζονται» στο θεατή , αλλά τον προκαλούν να τα εξερευνήσει , τον προσκαλούν να τα προσεγγίσει και να τα ερμηνεύσει ο ίδιος , εντοπίζοντας σε αυτά εικόνες οικείες ή , άλλες φορές , μορφές και σχήματα πρωτόγνωρα.

Η γλυπτική του Τσιρογιάννη δεν ήταν ποτέ άχρωμη. Η πατίνα του μπρούντζου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τελική όψη των έργων του , αποτελώντας διαχρονικά εκφραστικό  μέσο  της γλυπτικής του. Λαμπερή χρυσίζουσα ή μουντή σκουρόχρωμη , στιλπνή ή τραχιά η επιφάνεια του γλυπτού συμβάλλει καθοριστικά στην τελική μορφή και στο  περιεχόμενό του αντανακλώντας το φως και το χρώμα του περιβάλλοντος. Τώρα , όμως ,  στα δημιουργήματα της τελευταίας του δουλειάς , το χρώμα καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του γλυπτού , το κυριεύει και επιβάλλει τη δική του απόχρωση και ερμηνεία στο έργο. Η  κόκκινη  ή μπλε πατίνα  περιορίζουν  την αντακλαστικότητα του υλικού , αναδεικνύουν  τη μορφή του , το οριοθετούν και το εμπλουτίζουν με εικαστικές αξίες. Τα επιχρωματισμένα  γλυπτά του Δημήτρη Τσιρογιάννη απομακρύνονται από την απεικόνιση  του  φυσικού  κόσμου. Η φόρμα τους μπορεί  να  θυμίζει ανθρώπινο σώμα , ψάρι  ή  πτηνό , το χρώμα  όμως  επιδρά  καθοριστικά  αποκαλύπτοντας  το  προσωπικό  του καλλιτεχνικό  σύμπαν. Τα έργα  αυτά  αποκτούν έτσι  μιαν  ακόμη  ερμηνευτική  διάσταση , που  τα  καθιστά   από  τα  πιο  ολοκληρωμένα  του  δημιουργού  τους.

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Σούτσου 26 Τ.Κ: 45444, Ιωάννινα

Διάρκεια έκθεσης: 20.03.2024- 19.04.2024                                                        

Τηλέφωνο: 26510 36517 – Email: [email protected]

site: www.idrimagani.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ      Τετάρτη 6.00μμ – 9.00μμ

Την Τετάρτη 3 Απριλίου το απόγευμα 6.00μμ  με 9.00μμ θα βρίσκεται στην έκθεση ο καλλιτέχνης Δ.Τσιρογιάννης και θα ξεναγήσει τους φίλους και τους επισκέπτες του Ιδρύματος.

Είσοδος ελεύθερη .     

Share This Story, Choose Your Platform!