Τίτλος: 1914-1922: Το χρονικό της Mικρασιατικής Καταστροφής σε κόμικ

Συγγραφέας:
Θεοχάρης Σ. – Σακελλαροπούλου Χρ.

Είδος:
Κόμικ-Γραφικά

Εκδόσεις: Byzantine Tales

Γλώσσα:
Ελληνικά

Έτος κυκλοφορίας:
2022

Σελίδες: 256

Διαστάσεις: 24 x 16 εκ.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η τεράστια Οθωμανική αυτοκρατορία είναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια. Η Ευρώπη προοδεύει με αλματώδεις ρυθμούς και έχει αυξήσει την επιρροή της στα εδάφη της παρηκμασμένης αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες ωφελούνται από αυτή την δυτική οικονομική διείσδυση και φτάνουν να ελέγχουν μεγάλο μέρος του εμπορίου, της βιομηχανίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Σε ολόκληρη την Οθωμανική επικράτεια ανοίγουν συνεχώς νέα ελληνικά σχολεία και δημιουργούνται πολιτιστικοί σύλλογοι που προωθούν τον Ελληνισμό.

Η μικρή Ελλάδα του 1830 που έφτανε μέχρι τη Λαμία, έχει διπλασιάσει τα εδάφη και τον πληθυσμό της έπειτα από τις στρατιωτικές νίκες της ενάντια στους Οθωμανούς και τους Βουλγάρους, στους Α’ και Β’ Βαλκανικούς πολέμους(1912-1913). Τα νέα σύνορα της περιλαμβάνουν τη Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που απέχουν μια ανάσα από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μέχρι εκείνη την εποχή, η κύρια ιδέα των περίπου 2.5 εκατομμυρίων Ελλήνων/Ρωμιών της Μικρασίας και της Κωνσταντινούπολης, ήταν να υποκαταστήσουν την Τουρκική εξουσία και να πάρουν τον έλεγχο της αυτοκρατορίας ή να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα με τους Μουσουλμάνους ζώντας σε ένα κράτος πολυεθνικό. Η επέκταση του Ελληνικού κράτους όμως δημιούργησε μια νέα φιλοδοξία, την ένωση με την Ελλάδα.

Αυτή η ιδέα γίνεται μονόδρομος από το 1908, την εποχή που ο Τουρκικός εθνικισμός γεννιέται και σχεδιάζει να ξεφορτωθεί όλες τις χριστιανικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελληνική και η Αρμένικη κοινότητα μαζί αποτελούν περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Μικρασίας, και αποτελούν τους κύριους στόχους των Τούρκων.

Η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο το 1914, τη χρονιά έναρξης μιας παγκόσμιας σύγκρουσης που θα επιφέρει ένα τεράστιο γεωπολιτικό χάος στην Ανατολή. Το ερώτημα είναι ποιος θα επωφεληθεί από αυτό;

Το βιβλίο αυτό αφηγείται, σε 256 σελίδες σε μορφή κόμικς, την ιστορία του τραγικότερου γεγονότος σε ολόκληρη την ιστορία του Ελληνισμού. Επιχειρεί να χτίσει μια κατανόηση των γεγονότων ως αποτέλεσμα πράξεων που συντελέστηκαν σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό το λόγο και επιλέχθηκε το χρονικό διάστημα 1914-1922. Μια κρίσιμη χρονική περίοδος, όχι μονό για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία.

Για την όσο το δυνατόν πιο ιστορικά αξιόπιστη αποτύπωση των γεγονότων, ολόκληρη η αφήγηση έχει βασιστεί σε έγκριτη βιβλιογραφία που παρουσιάζεται στο τέλος τους βιβλίου. Παρομοίως, όλη η εικονογράφηση έχει βασιστεί σε πρωτογενές οπτικό υλικό από φωτογραφίες της εποχής.

Share it!