Tίτλος:

Σκηνές, εικόνες, βλέμματα.

Διασταυρώσεις του Θεάτρου και του κινηματογράφου


Είδος:
Δοκίμιο

Εκδόσεις: ΕΑΠ

Χρονολογία: 2021

Γλώσσα: Ελληνικά

Επιμελητής: Γιώργος Π. Πεφάνης – Ιωάννα Αθανασάτου

Σελίδες : 400

Share it!

Η αμφιθυμία ως προς τις αμοιβαίες επιρροές θεάτρου και κινηματογράφου, τόσο της αλληλοτροφοδότησής τους όσο και του απόλυτου διαχωρισμού τους, διήρκεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Σήμερα, πάντως, η Θεατρολογία και η Θεωρία και Ιστορία του Κινηματογράφου, απαλλαγμένες από παλαιές προκαταλήψεις και φόβους, ερευνούν τη συγγένεια των δύο τεχνών, εξετάζοντας και αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις σχέσεις τους, τις διαφορές και τις ομοιότητες που επανέρχονται, λαμβάνοντας υπόψη και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία επηρεάζει όλους τους χώρους των παραστατικών και αφηγηματικών τεχνών.

Το θέατρο φιλοξενείται συχνά στα κινηματογραφικά πλατό ενώ, αντιστρόφως, ο κινηματογράφος αξιοποιείται ποικιλοτρόπως στις θεατρικές σκηνές. Δεκάδες ταινίες αναφέρονται σε θεατρικά έργα, προσπαθώντας να αποδώσουν με τους οικείους τους κώδικες τη δραματικότητα των κειμένων, αλλά και τη θεατρικότητα των παραστάσεων ή ακόμα και τον ιδιαίτερο βηματισμό της θεατρικής ζωής.

Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει είκοσι τρεις μελέτες από ισάριθμους ερευνητές και ερευνήτριες των πεδίων θεάτρου και κινηματογράφου, οι οποίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, δημιουργών και προσεγγίσεων από το αρχαίο δράμα και τις μετεγγραφές του στον κινηματογράφο έως το σύγχρονο θέατρο και το weird cinema. Απευθύνεται σε ερευνητές και σπουδαστές, καλλιτέχνες, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τις τέχνες. Πρόκειται για μια συστηματική διερεύνηση των σχέσεων θεάτρου και κινηματογράφου, με πρωτότυπες συμβολές σε θέματα που έχουν ελάχιστα ερευνηθεί στην ελληνική βιβλιογραφία, μια μελέτη για το άνοιγμα ενός γόνιμου διαλόγου με θεωρητικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

O Γιώργος Π. Πεφάνης Καθηγητής Φιλοσοφίας και Θεωρίας του Θεάτρου και του Δράματος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κριτικός θεάτρου, σύμβουλος καθηγητής και συντονιστής στο ΕΑΠ, όπου διδάσκει ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου από το 2008 έως σήμερα και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: «Στοιχεία θεωρίας θεάτρου»), από το 2011 έως το 2013. Σήμερα είναι διευθυντής του ΠΜΣ και του Εργαστηρίου «Θέατρο – Φιλοσοφία– Εκπαίδευση» του ΤΘΣ του ΕΚΠΑ και αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος αυτού. 7

Η Ιωάννα Αθανασάτου Ιστορικός και θεωρητικός κινηματογράφου. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Επισκέπτρια επιστήμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΚΠΑ μαθήματα Ιστορίας Κινηματογράφου, Πολιτισμικής Ανάλυσης και Σπουδών Φύλου και από το 2011 είναι σύμβουλος καθηγήτρια (ΣΕΠ) στις Σπουδές Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στην ενότητα Νεοελληνικό θέατρο−Κινηματογράφος.