Αναγνωρίζοντας τη σημασία των επαγγελματικών συνεργασιών για το βιβλίο, καθώς και την ανάγκη για προσεγμένες, σύγχρονες εκδόσεις παιδικών και νεανικών βιβλίων, το Bureau International delEdition Française (BIEF),το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν ένα επαγγελματικό εργαστήριο για εκδότες παιδικών βιβλίων, βιβλίων για νέους και κόμικς, στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει ως στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες Γάλλους και Έλληνες εκδότες τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια ξένη αγορά εις βάθος – τις τάσεις, τους δρώντες, τη γενική οργάνωση -, να συζητήσουν για τις δραστηριότητές τους και το αναγνωστικό τους κοινό, να αναπτύξουν βαθύτερες γνώσεις για τις αγορές και να διερευνήσουν τις δυνατότητες εκδοτικής συνεργασίας. Όλα αυτά σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον απ’ ό,τι στις μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις βιβλίου.

Το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Φίλων Κόμικς (Ιερά Οδός 14, Αθήνα), είναι δωρεάν και με ταυτόχρονη διερμηνεία, ενώ οι συμμετέχοντες επαγγελματίες έχουν εγγραφεί κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Η Πέμπτη 6 Ιουνίου περιλαμβάνει ένα πρωινό παρουσιάσεων και συζητήσεων σχετικά με θέματα που αφορούν τις γαλλικές και ελληνικές εκδόσεις στον τομέα των παιδικών βιβλίων και κόμικς. Ειδικότερα, ο Nicolas Roche (διευθυντής Bureau international de l’Edition française – BIEF) και η Νόπη Χατζηγεωργίου (συντονίστρια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού) μιλούν για την Αγορά βιβλίου στη Γαλλία και στην Ελλάδα αντίστοιχα με στοιχεία και αριθμούς, ενώ η Laurence Risson (υπεύθυνη προγράμματος, BIEF) και η Εύη Γκινοπούλου (υπεύθυνη δικαιωμάτων, εκδόσεις Μεταίχμιο) μιλούν για τις Τάσεις στις γαλλικές και στις ελληνικές εκδόσεις παιδικών βιβλίων και κόμικς.

Ακολουθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Οι γαλλοελληνικές εκδοτικές ανταλλαγές σήμερα στο πεδίο των παιδικών βιβλίων και των κόμικς»: Οι εκδοτικές ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας πατούν σε σταθερές βάσεις, αποτυπώνοντας δυναμικά τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Οι οικονομικές ωστόσο αναταραχές της τελευταίας δεκαετίας, οδήγησαν σε αλλαγές στην αγορά του βιβλίου και συνεπώς στις προτεραιότητες των εκδοτών. Ποιες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των παιδικών βιβλίων και των κόμικς; Πώς συνεργάζονται οι Γάλλοι και οι Έλληνες εκδότες; Ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν στο πεδίο των εκδοτικών ανταλλαγών; Πώς μπορούν οι δημόσιοι φορείς να υποστηρίξουν αυτή τη δραστηριότητα;

Συμμετέχουν: Κατερίνα Φράγκου (λογοτεχνική πράκτορας, Iris Agency), Κέλλυ Δημοπούλου (ανεξάρτητη επιμελήτρια, μεταφράστρια), Νίκος Νίκας (εκδότης, εκδόσεις Ελληνική Παιδεία), Δομινίκη Σανδή (υπεύθυνη παιδικού βιβλίου,  εκδόσεις Ψυχογιός), Stéphane Husar (διευθύντρια, εκδόσεις ABC Melody). Συντονισμός: Nicolas Roche (διευθυντής BIEF).

Το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουνίου και η Παρασκευή 7 Ιουνίου θα αφιερωθούν σε κατ’ ιδίαν (Β2Β) επαγγελματικές συναντήσεις μεταξύ των Γάλλων και Ελλήνων συμμετεχόντων, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες και να ανακαλύψουν νέους εκδοτικούς καταλόγους και κυκλοφορίες.

Share This Story, Choose Your Platform!