Ανάμεσα στους αμέτρητους θησαυρούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μπορεί κανείς πλέον να εντοπίσει και τα Λυρικά (1825) του Αθανάσιου Χριστόπουλου, όπως και την Τέχνη Ρητορική (1813) του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων.

Τα Λυρικά του Αθανάσιου Χριστόπουλου (1772-1847) πραγματοποίησαν έντεκα εκδόσεις όσο ζούσε ο ποιητής τους, με πρώτη το 1811 στη Βιέννη. Η έκδοση του 1825 για την οποία ο λόγος εδώ είναι η έκτη κατά σειρά. Η ξεχωριστή σημασία της έγκειται στο γεγονός πως αποτελεί το πρώτο βιβλίο λογοτεχνίας που τυπώνεται στην Αθήνα. Τυπώθηκε στο βραχύβιο τυπογραφείο που εγκατέστησε στην Αθήνα ο συνταγματάρχης Λέστερ  Στάνχοπ (Leicester Stanhope, 1784-1862), με τυπογράφο τον Νικόλαο Βαρότση από την Άμφισσα, που είχε μάθει την τέχνη της τυπογραφίας στη Βενετία. Το τυπογραφείο διαλύεται και καταστρέφεται μετά την επανακατάληψη της Αθήνας από τον Κιουταχή το 1826 στη δεύτερη πολιορκία της Ακρόπολης. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η έκδοση αυτή σώζεται σε ένα μοναδικό αντίτυπο που φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ο γιατρός Ν. Π. Παΐσιος εντόπισε και δεύτερο αντίτυπο, το οποίο αγόρασε και δώρισε στην ΕΒΕ. Το αντίτυπο της ΕΒΕ  φέρει χειρόγραφη αφιέρωση  ή κτητορική επιγραφή:

J. Emerson

London <,> May 1829

From the Rev. Charles Sloane

[Στον ή Του] Τζ. Έμερσον

Λονδίνο, Μάιος 1829

από τον Αιδ. Τσαρλς Σλόουν

Έχει ενδιαφέρον να προσθέσουμε ότι ο Έμερσον ήταν επιστήθιος φίλος του Ντίκενς και ότι ο μεγάλος συγγραφέας του έχει αφιερώσει το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του Our Mutual Friend (1865).

Σχετικά με το έργο του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ο ίδιος τυπώνει τη Ρητορική του στη Βιέννη, προς χρήση των μαθητών του περίφημου Φιλολογικού Γυμνασίου της Σμύρνης, όπου δίδασκε (το Γυμνάσιο θα κλείσει κατά την κρίση που ξέσπασε στη Σμύρνη το 1819). Το αντίτυπο προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του περίφημου εκδότη, ελληνιστή και συγγραφέα Ambroise Firmin-Didot (1790-1876) και φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του Οικονόμου προς τον Διδότο:

Κ. Οικονόμος Αμβροσίω Φιρμίνω Διδότω μνήμης χάριν, την βίβλον ταύτην εδωρήσατο, οπότε κατά την Ελλάδα ο φιλλέλην ούτος Γάλλος τας περιηγήσεις εποιείτο. ΑΩΙϚ [1816] κατά μήνα Ιούλιον εν Σμύρνη. 

Οι περιηγήσεις στις οποίες αναφέρεται ο Οικονόμος είναι το μακρύ ταξίδι του μεγάλου μαθητή του Κοραή στην Ελλάδα και την Ανατολή το 1816-1817, που αποτύπωσε δέκα χρόνια αργότερα στο βιβλίο του Notes d’ un voyage fait dans le Levant en 1816 et 1817 (1826). Στον Ambroise Firmin-Didot, είναι αφιερωμένος δρόμος στην Αθήνα, η γνωστή οδός Διδότου.

Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, σημειώνει: “Και αυτό το βιβλίο έρχεται να προστεθεί στις συλλογές μας, χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του φίλου της ΕΒΕ Ν. Π. Παΐσιου. Τους δύο τόμους παρέδωσαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, οι μαθητές Παναγιώτης Ι. Παΐσιος του Β΄ Γυμνασίου Λακκίου Λέρου και Κωνσταντίνος Ι. Παΐσιος του Α΄ Δημοτικού Λακκίου Λέρου. Ας δεχτούν όλοι και από τη θέση αυτή τις πιο θερμές ευχαριστίες μας”. 

Share This Story, Choose Your Platform!