Τίτλος: Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821: Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών

Eπιμέλεια Έκθεσης και καταλόγου: Κατερίνα Κούρου

Χρονολογία: 2021

Εκδόσεις: Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων

Θέμα: Ιστορία

Σελίδες: 95

Με αφορμή την έκθεση “Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821: Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών“, κυκλοφόρησε μια συνοδευτική έντυπη έκδοση σε 1000 αντίτυπα, που σύμφωνα και με τα προλεγόμενα του δημάρχου Πατρών Κώστα Πελετίδη,”αποτελεί συνέχεια της πολύτιμης προσπάθειας του Πολιτιστικού Οργανισμού, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης μας, συνολικά της Αχαΐας και της περιοχής μας, φέρνοντας τους πολίτες σε επαφή με ένα υλικό που αξίζει να προσεγγίσουμε“.

Όπως και η επιτυχημένη έκθεση, έτσι και το παρόν συνοδευτικό βιβλίο αρθρώνεται χρονολογικά ακολουθώντας τα βήματα της επανάστασης από τη γένεσή της έως τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και επιμελήτρια του εγχειρήματος, Κατερίνα Κούρου, υπενθυμίζει τους σκοπούς της έκθεσης: “Σκοπός της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει στο θεατή τα γεγονότα που προετοίμασαν την επανάσταση του 1821, αλλά κυρίως τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της έναρξης και της εξέλιξης της στον ευρύτερο χώρο του νομού Αχαίας και να τον προκαλέσει στην αναζήτηση των απαντήσεων των ερωτημάτων που προκύπτουν σε ό,τι αφορά στις αιτίες που την επέβαλλαν“.

Εν τέλει, εκείνο που ξεχώρισε την έκθεση και καθιστά τον συνοδευτικό κατάλογο ως πολύτιμο απόκτημα για κάθε συλλέκτη, είναι το γεγονός ότι ξεφεύγει από τα στερεοτυπικά κλισέ και θέτει στο επίκεντρο την Ελληνική Επανάσταση, μέσα από τη λαϊκή τέχνη. Η Πρόεδρος Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου συνοψίζει σχετικά: “Πρόκειται για μια τέχνη αφτιασίδωτη, που ξεκινά και καταλήγει στο λαό, στηρίζεται στο άμεσο βίωμα, αλλά και στην παράδοση. Σε αυτή την τέχνη είναι που αντανακλώνται περισσότερο και καλύτερα οι σχέσεις παραγωγής που είχαν διαμορφωθεί κατά την προεπαναστατική περίοδο, η εξέλιξή τους κατά την επαναστατική περίοδο και τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση, οι συνθήκες ζωής, η καθημερινότητα, η δυναμική, ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε σε όλα αυτά ο λαϊκός παράγοντας“.

Share it!