
Τίτλος: Αόριστες ανάσες
Συγγραφέας: Έλλη Δρούλια
Εκδότης: Ο Μωβ Σκίουρος
Θέμα: Ποίηση
Χρονολογία: 2025
Σελίδες: 80
Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 20Χ13
Εικόνες, σκέψεις, αισθήματα
επιγραμματικά
σε τρεις αράδες όλες κι όλες
Αυτό είναι το δεύτερο χαϊκού της Έλλης Δρούλια και δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι μέσα σε του εσωκλείεται ολόκληρη η φιλοσοφία της χαϊκού ποίησης. Το χαϊκού είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό είδος ποίησης, που αποτελείται συνήθως από τρεις στίχους με 17 συλλαβές (5-7-5). Με μια απλή αλλά διεισδυτική γλώσσα, συμπύκνωση φόρμας και νοημάτων, η χαϊκού ποίηση αιχμαλωτίζει στιγμιαίες εικόνες της φύσης και της ανθρώπινης εμπειρίας, προσκαλώντας ως ένας άλλος καθρέφτης τον αναγνώστη σε ένα ενδοσκοπικό ταξίδι αλλά και μία καθαρή ματιά προς τον κόσμο.
Φύσηξε
λουσμένα στο κρύο
πρόσωπα μάτια
Υπακούοντας στη φόρμα του ιαπωνικού λογοτεχνικού είδους, η Έλλη Δρούλια δεν διστάζει να προχωρήσει σε ανατροπές ως προς το περιεχόμενο εισάγοντας στις καλύτερες στιγμές της ποίησής της το μοτίβο της ειρωνείας ως λογοτεχνικού όπλου για να αντιμετωπίσει κανείς τον εαυτό και τον κόσμο:
Το σύστημα γύρισε
τους διακόπτες του
αυτοσυντήρηση
Το έργο του εξωφύλλου είναι της Μαρίας-Λουκίας Μητράκου (“Νυχάκι”, 2024) και εισάγει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα των χαϊκού αλλά και τη στωικότητα που διαπνέει το σύνολο της ποίησης της Έλλης Δρούλια.
Αντέχω.
Δεν αντέχω.
Τι άλλο έχω.
Βιογραφικό Σημείωμα| Έλλη Δρούλια
Η Έλλη Δρούλια είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Κόσμου της Σορβόννης Ι. Συνεργάστηκε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα. Τα χρόνια 1992-2021 εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γράψει άρθρα, λήμματα και βιβλιοπαρουσιάσεις γύρω από θέματα του ελληνικού Τύπου του Αγώνα, βιβλιοθηκών και αρχείων, βιβλιολογίας και του πολιτισμού των βιβλίων. Βιβλία της είναι: Τα Μονόφυλλα του Ε.Λ.Ι.Α. (1800-1863). Βιβλιογραφική παρουσίαση, Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α.,1989• Η εφημερίδα ο Χρόνος του Ιωάννη Φιλήμονα, 1833, περιλήψεις-ευρετήρια, Αθήνα, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-ΜΝΗΜΩΝ, 2010• και τα λογοτεχνικά: Ρωμανός ο ψηφωτής στην Ραβέννα και άλλες βυζαντινές διηγήσεις, Αθήνα, Κανάκη, 2016• Για την αγάπη των βιβλίων, νήσος, 2018.
Leave A Comment