Agreement Number: 2021-1-IT02-KA220-HED-000032227

Το έργο  «Προηγμένη εκπαίδευση για τη βιώσιμη διαχείριση των βοσκοτόπων» (Advanced training on sustainable management of pastoral systems (TranSuMan, https://www.ucv.es/investigacion/transhuman/grasslands-management), που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του ERASMUS+ Key Action 2 (KA220 HED)- Cooperation partnerships in higher education. Το έργο συντονίζεται από το Universita degli Sudi di Camerino (Italy) και συμμετέχουν επιπλέον το Fundacion Universidad Catolica de Valencia San Vicente Martir (Spain), το Universitatea Babes Bolyai (Romania), ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκπροσωπείται από το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού. Στο έργο συμμετέχουν τα μέλη του Τμήματος Καθηγητής κ. Μιχάλης Βραχνάκης, Αναπλ. Καθηγητής κ. Ιωάννης Καζόγλου και Αναπλ. Καθηγητής κ. Μάριος Τρίγκας. Παράλληλα θα απασχολήσει μία ομάδα από φοιτητών και ενδιαφερομένων (stakeholders). Το έργο θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο 2023.

Το έργο έχει ως σκοπό να αναπτύξει μια καινοτόμο εκπαιδευτική προσέγγιση για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού προφίλ, ικανό να αντιμετωπίσει με διεπιστημονικό τρόπο την αειφορική διαχείριση των ευρωπαϊκών λιβαδικών οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, η ακαδημαϊκή γνώση μαζί με την εμπειρία των τοπικών παραγόντων (stakeholders) θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος μάθησης για τους φοιτητές (αυριανούς επαγγελματίες), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν σε πραγματικό περιβάλλον. Οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι: – ο καθορισμός κοινών κατευθυντήριων γραμμών και στρατηγικών για τη βιώσιμη διαχείριση και την αξιοποίηση των λιβαδιών – ο καθορισμός μεθόδων και στρατηγικών διδασκαλίας για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία διδασκαλίας/μάθησης. – η μεταφορά γνώσεων στους φοιτητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης σχετικά με την πολυπλοκότητα της διαχείρισης λιβαδιών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού βιώσιμων παραγωγικών αλυσίδων που βασίζονται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και της διαχείρισης διαδικασιών από τη βάση προς την κορυφή (bottom up approach).

Για την επίτευξη των σκοπών του έργου δημιουργήθηκε η Πράσινη Ομάδα (Green Team) 25 ατόμων, η σύνθεση της οποίας είναι 3 καθηγητές, 9 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 8 προπτυχιακοί φοιτητές και 5 τοπικοί παράγοντες. Στο διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου 2022 θα διεξαχθεί σχετικό workshop στην Καρδίτσα όπου θα αναπτυχθούν από τους Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς θέματα σχετικά με την αειφορική διαχείριση των λιβαδιών. Τα θέματα αυτά θα αναπτυχθούν παρουσία των τοπικών παραγόντων ώστε να λάβουν γνώση για την αιχμή της επιστήμης των λιβαδιών αι για τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικά επιτεύγματα πάνω στην οικολογία και διαχείριση των λιβαδιών.

Καθηγητής Μιχάλης Βραχνάκης

Συντονιστής του Ελληνικού τμήματος

Share This Story, Choose Your Platform!