Τα απαιτούμενα έργα για την αποκατάσταση του δασικού τοπίου, των ανακτορικών κήπων και του κοιμητηρίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου παρουσίασαν η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Παρουσιάστηκαν τέσσερις μελέτες, δύο από κάθε Υπουργείο, με αντικείμενο τις δράσεις αρμοδιότητάς τους που αφορούν στην υλοποίηση του συνολικού έργου στο Τατόι.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των κήπων του Ανακτόρου, καθώς και για τις εργασίες στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και στο κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστρο στο κτήμα Τατοΐου. Οι σχετικές μελέτες γι’ αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν με χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ» των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου. Οι παρουσιάσεις αυτών των μελετών πραγματοποιήθηκαν από τη Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και την αρχιτέκτονα τοπίου και επιστημονική συνεργάτη του Υπουργείου Πολιτισμού Έλλη Παγκάλου.

Εξωτερική άποψη του Μαυσωλείου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιστοίχως, έχει την ευθύνη για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, καθώς και στην αποκατάσταση της βλάστησης και στην ανάδειξη του κοιμητηρίου. Οι παρουσιάσεις αυτών των μελετών και δράσεων πραγματοποιήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελο Γκουντούφα και από τον αρχιτέκτονα και επιστημονικό υπεύθυνο του δεύτερου έργου, κ. Θωμά Δοξιάδη.

Ξέφωτο

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Τα έργα αποκατάστασης και ανάπλασης εξελίσσονται συστηματικά την τελευταία πενταετία στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Εντάσσονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου και πολυθεματικού περιαστικού χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής που θα αξιοποιεί πλήρως την πολιτιστική και κοινωνική αναπτυξιακή δυναμική του, προς όφελος των πολιτών της Αττικής και της εθνικής μας οικονομίας. Ένα, μέχρι πρότινος και για δεκαετίες, εγκαταλελειμμένο κτήμα, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, αποτελούμενο από ιστορικό πυρήνα 1.600 στρεμμάτων και περίπου 1.200 στρέμματα καλλιεργειών, προστατεύεται και αναβιώνει ως ένας νέος πόλος πολλαπλών δραστηριοτήτων πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αναψυχής, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αγωγής και γνώσης. Κοινός μας στόχος, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι να προωθήσουμε την αποκατάσταση και ανάπλαση του κτήματος μέσω, φιλικών προς το περιβάλλον, υποδομών και επεμβάσεων εντός του προστατευόμενου φυσικού τοπίου. Για όλες τις κατηγορίες πολιτών, θα το καταστήσουν και θα το διατηρήσουν ελκυστικό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Συγχρόνως, θα σέβεται και θα προστατεύει τον ιστορικό του χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον. Άλλη  μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τον Θόδωρο Σκυλακάκη γιατί αν δεν ήταν εκείνος ο οποίος προώθησε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τη βασική χρηματοδότηση του Τατοϊου είναι βέβαιο ότι δεν θα ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού στο επίπεδο που είναι».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του δασικού τοπίου στο Τατόι, κάποιες από τις συντονισμένες πρωτοβουλίες που υλοποιούμε έχουν, ήδη, αποδώσει “καρπούς”, ενώ την ίδια ώρα δρομολογούμε μία σειρά, σημαντικών, πρόσθετων δράσεων. Μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 στο Δάσος της Πάρνηθας, δηλαδή ​στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου, έχουμε περάσει, πλέον, στη φάση της αναγέννησης και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με τεχνητή αναδάσωση, σε επιλεγμένες επιφάνειες. Μεταξύ άλλων, η Δασική Υπηρεσία έχει, ήδη, υλοποιήσει αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του εδάφους, καθώς και συντήρησης του δασικού, οδικού δικτύου. Αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούμε έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με δημιουργία στεγασμένων, αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα και πρωτοβουλίες απόληψης ιστάμενης καμένης ξυλείας. Το “νέο Τατόι”, όπως αυτό θα διαμορφωθεί με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα αποτελέσει έργο “πνοής” για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζει την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και την ήπια και ποιοτική, τουριστική ανάπτυξη».

Share This Story, Choose Your Platform!