Οι Δροσουλίτες είναι ένας σύλλογος που ασχολείται με την ιστορία, παράδοση και λαογραφία της Κρήτης, παράδοση που αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ευρύτερης ελληνικής πολιτισμικής δημιουργίας.

Ξεκινώντας από τα ζάλα του χορού, πηγαίνει πίσω απ’ αυτά, ψάχνει να βρει ποια είναι η ψυχή εκείνη που δημιούργησε τους χορούς, τη μουσική και τα τραγούδια, τα έθιμα, που έγραψε σελίδες ιστορίας τόσο σημαντικές.

Ψάχνει να βρει ακόμα τι απειλεί σήμερα την κρητική παράδοση και πως μπορούμε να αμυνθούμε στην αλλοτρίωση από την μια και την δίχως ουσία κενή αναπαραγωγή των κρητικών προτύπων από την άλλη.

Κινούμενοι σ’ αυτά τα πλαίσια, οι Δροσουλίτες πρώτα πρώτα χορεύουν.

Χορεύουν όχι ομοιόμορφα, σα στρατιωτάκια, αλλά όπως βγάζει ο καθένας την προσωπική του έκφραση, την ψυχή του, πάνω στη φόρμα του χορού. Οι Δροσουλίτες τραγουδούν και παίζουν όργανα: Ριζίτικα, μαντινάδες, λύρα, βιολί, λαγούτο, μαντολίνο, κρουστά, αποτελούν δραστηριότητες του συλλόγου με καταξιωμένους δασκάλους κι ενθουσιώδεις μαθητές.

Κι ακόμα, οι Δροσουλίτες ερευνούν οι ίδιοι, κι όχι άλλοι γι’ αυτούς. Διαβάζουν και παρουσιάζουν εργασίες πάνω σε μια σειρά θέματα που αφορούν την Κρήτη ή σχετίζονται με αυτήν.

Οι Δροσουλίτες εστιάζουν στο αντιστασιακό ήθος της Κρήτης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, παράλληλα με αυτό του υπόλοιπου Ελληνισμού, μέσα από αιώνες υποδούλωσης σε Δυτικούς και Τούρκους.

Με όλους αυτούς τους τρόπους, φτάνουμε να συντηρούμε μια συνολική εικόνα για την Κρήτη. Μιαν εικόνα που δένει όλες τις πτυχές της Κρήτης και δεν απομονώνει μια μόνο (πχ χορό), αφού για να νοιώσει κανείς μια παράδοση πρέπει να τη δει σφαιρικά και σε βάθος, με όλα τα στοιχεία της κι όλες τις συνιστώσες της.

Αυτή την εικόνα την προβάλομε προς τα έξω με εκδηλώσεις που συνδυάζουν λόγο, χορό, τραγούδι και μουσική, και θεματολογία ιστορική, λαογραφική, μουσικοχορευτική, αντίστοιχη των αναζητήσεων του συλλόγου. Οι εκδηλώσεις των Δροσουλιτών είναι φτιαγμένες από τους ίδιους, και παρουσιάζονται είτε από τα διάφορα τμήματα του συλλόγου σε συνδυασμό, είτε σε συνεργασία με άλλους συλλόγους. Άλλωστε στόχος μας είναι οι συνέργειες με φορείς που έχουν αντίστοιχη θεώρηση του πολιτισμού και της κρητικής παράδοσης.

Το σωματείο λειτουργεί με βάση τον παραδοσιακό κοινοτικό τρόπο οργάνωσης των Ελλήνων, και εστιάζει στη συλλογική δουλειά, πράγμα που έχει θεσμοθετήσει κιόλας· είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα το ίδιο πρόσωπο να είναι πρόεδρος για δύο συνεχείς θητείες, ακριβώς γιατί η δράση του συλλόγου είναι ομαδική.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ “ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ”
Γούναρη 49, Πειραιάς, 1ος όροφος.
Τηλ.: 697 726 8543, 697 637 3758

Share This Story, Choose Your Platform!