Δήμος Αγιάς
Δήμος Αγιάς
Σοφοκλή Ευστρατιάδη 7Α, Αγιά 400 03
website: www.dimosagias.gr
Tηλ: 2494350100
Email: [email protected]
Δήμαρχος
Δήμαρχος του Δήμου Αγιάς είναι ο Αντώνης Γκουντάρας.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, μηχανογραφημένη λογιστική και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιων οργανισμών (Μ.Β.Α.).
Από το 1994 έως σήμερα διατηρεί Λογιστικό Γραφείο στη Μελιβοία.
Δήμος Αγιάς
Χτισμένη στους πρόποδες του Κισσάβου πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλίας, η Αγιά είναι ένας τόπος όμορφος, εύφορος και ιστορικός.
Η ύπαρξημνημείων από όλες τις ιστορικές περιόδους αποδεικνύει τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής και τη στρατηγική της θέση.
Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης ήδη από προϊστορικά χρόνιαόπως ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Παλιόσκάλα που ανασκάφηκε το 2003.
Από τη ρωμαϊκή περίοδο και το 2ο αιώνα π.Χ. σώζεται το Λουτρό στους Νερόμυλους που υδρευόταν από τις παρακείμενες πηγές του Βαθυρέματος. Περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς χώρους των ρωμαϊκών λουτρών με κεντρική αίθουσα, καθώς και χώρους ψυχρού, χλιαρού, και θερμού λουτρού. Το λουτρό αποδεικνύει την ύπαρξηοργανωμένου, ακμάζοντα οικισμού στην περιοχή.
Στην Βυζαντινή περίοδο και στον 11ο αιώνα αναπτύχθηκε στην παραλιακήζώνη του Κισσάβου, το όρος των Κελιών, ένα σύμπλεγμα μονών και ασκηταριών με δομή ανάλογη του Αγίου Όρους.
Η συνεχής κατοίκηση της περιοχής καταδεικνύει την ακμαία οικονομία της Αγιάς η οποία για αιώνες στηρίχθηκε στη γεωργική παραγωγή. Η αμπελουργία, η σηροτροφία και η βαμβακοπαραγωγή έγινε η βάση κατά την οθωμανική περίοδο ώστε να αναπτυχθεί το εμπόριο και η βιοτεχνία και να γίνει μια πλούσια κωμόπολη.
Σε αυτή την περίοδο ανήκουν μνημεία της Αγιάς όπως η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, η Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου, ο Ι.Ν Αγίου Γεωργίου, ο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Κερασά, και πολλοί ακόμα ναοί και μοναστήρια.
Το 1881 η Αγιά, μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία εντάχθηκε στην ελληνική επικράτεια. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και το Θεσσαλικό Ζήτημα που αφορούσε στην μεταβίβαση των τεράστιων εκτάσεων – τσιφλικιών των Οθωμανών στους έλληνες νέους ιδιοκτήτες και τη δεινή επιδείνωση της θέσης των καλλιεργητών – κολλήγων σε αυτές. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους καλλιεργητές και τους γαιοκτήμονες ήταν συνεχείς. Η προσωπικότητα βέβαια που έχει ταυτιστεί με τον αγώνα των αγροτών, δεν είναι άλλη από τον Μαρίνο Αντύπα που δολοφονήθηκε από τσιφλικάδες το 1907.
Στην Τοπική Κοινότητα Ομολιού του Δήμου Αγιάς βρίσκεται το Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου «Μαρίνος Αντύπας» που διαθέτει πλούσια λαογραφική συλλογή από την αγροτική ζωή των προηγούμενων αιώνων.
Σήμερα ο κάμπος της Αγιάς παράγει μήλα, κεράσια και κάστανα εξαιρετικής ποιότητας. Στην οικονομία της περιοχής συμβάλει πλέον και ο τουρισμός. Το φυσικό περιβάλλον, η θάλασσα, τα ορεινά μονοπάτια, τα αξιουέατα και οι υποδομές έχουν κάνει την Αγιά δημοφιλή προορισμό.
ΧΩΡΟΙ
Λαογραφικό-Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου Μαρίνος Αντύπας
Λαογραφικό-Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου Μαρίνος Αντύπας ...More
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αγιώτικο Πανηγύρι και 25 η Γιορτή Μήλου στην Αγιά Λάρισας. Το πρόγραμμα.
Ο Δήμος Αγιάς και η Κοινωφελής ...More
Περιήγηση στις παραλίες του Δήμου Αγιάς
O Δήμος Αγιάς, ο Σύλλογος Επαγγελματιών ...More
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Δήμο Αγιάς
Μια πραγματικά δροσερή απόδραση πραγματοποιήθηκε στο ...More
Leave A Comment