Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης
[email protected]

Τμήμα Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης
[email protected]

Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης
[email protected]

Τμήμα Συντήρησης
[email protected]

Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
[email protected]

Εκθεσιακοί χώροι:
Λουτρό των Αέρηδων
Κυρρήστου 8, Τ.Κ. 105 56, Αθήνα
Τηλ. 210 3244 340

Κτήριο της οδού Πανός 22
Πανός 22, Τ.Κ. 105 55, Αθήνα
Τηλ. 210 3214 972

website: http://www.mnep.gr/

Share it!

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το μόνο Δημόσιο Μουσείο που πραγματεύεται την νεότερη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τα υλικά και άυλα τεκμήρια της,  ιδρύθηκε το 1918. Στη μακρόχρονη πορεία του οι αλλαγές στην επωνυμία του, από «Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων», σε «Μουσείον Κοσμητικών Τεχνών» και «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης», ακολουθούν τις εγχώριες και διεθνείς τάσεις και αποτυπώνουν κάθε φορά την συλλεκτική του πολιτική.

Στην περίοδο του Μεσοπολέμου, πρόβαλε τη λαϊκή τέχνη αναζητώντας και μέσω αυτής τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού από τους αρχαίους και τους βυζαντινούς χρόνους έως σήμερα. Το 1973 μετακόμισε στο κτήριο της οδού Κυδαθηναίων 17 και αναδείχτηκε σε ένα πολύπλευρο, εξωστρεφές ίδρυμα, σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Η μόνιμη έκθεση συμπληρώθηκε με το Λουτρό των Αέρηδων και τη μονοθεματική έκθεση «Άνθρωποι και Eργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» και πλαισιώθηκε με παράλληλες δράσεις, όπως περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και συνέδρια, ερευνητικές αποστολές και εκδόσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις κάθε είδους.


Λουτρό Αερηδων, ©ΜΝΕΠ.

Σήμερα στο κατώφλι του δεύτερου αιώνα της ζωής του, με τη νέα επωνυμία του ως «Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», ετοιμάζεται να μετακομίσει σε μια «μαγική αυλή» στο Μοναστηράκι, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Άρεως-Κλάδου-Βρυσακίου-Αδριανού, όπου η μακραίωνη ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται σε ένα μωσαϊκό από κτηριακά κατάλοιπα: το υστερορρωμαϊκό τείχος, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, τμήματα ενός αρχοντικού και ένα εκκλησάκι του 17ου αιώνα, σπίτια του 19ου και του 20ού αιώνα.


Νέα κτήρια ΜΝΕΠ, ©ΜΝΕΠ.

Η νέα μόνιμη έκθεση, που η φυσιογνωμία και η δυναμική της στρέφεται στον άνθρωπο,  προτείνει ένα «ταξίδι» αυτογνωσίας, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να αναζητήσουν τις πολλαπλές πτυχές της ταυτότητας τους αλλά και των κοινοτήτων στις οποίες συνανήκουν. Περίπου τρεις χιλιάδες εκθέματα γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον. Αντικείμενα και μαρτυρίες των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν ή/και χρησιμοποίησαν συνθέτουν ένα μικρό θησαυρό μνήμης ανοιχτό σε πλήθος ερμηνειών και προσεγγίσεων, έναν μικρό “βωμό” προσωπικών,  και δια μέσου του Μουσείου, συλλογικών κειμηλίων.


Άνθρωποι & εργαλεία, ©ΜΝΕΠ.

Δυναμικές διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό, ευφάνταστοι χώροι υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων και πολλαπλών χρήσεων, υπαίθριο θέατρο, σημεία ανάπαυλας και στάσης, καφέ, πωλητήρια, καθώς και εστιατόριο αφιερωμένο στην ελληνική διατροφή, όλα μαζί συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου Μουσείου, όπου κυριαρχούν οι αρχές της βιωματικής προσέγγισης, της «ψυχαγωγικής εκπαίδευσης» και της ανανεωσιμότητας και όπου η εμπειρία της περιήγησης του θα γίνεται η αφορμή ο επισκέπτης να επιστρέφει κάθε φορά.

Εξωτερική Φωτό: Νέα κτήρια ΜΝΕΠ, ©ΜΝΕΠ.

Εσωτερική Φωτό: Πύλη Χωματιανού-Λογοθέτη,©ΜΝΕΠ

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού