Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι.) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization) διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Γυναικεία Ηγεσία στη νέα εποχή».

Share it!

«Η ισότητα δεν έχει υπάρξει ακόμα» παραδέχθηκε εμφατικά κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α   κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στη διαδικτυακή Εκδήλωση του, με θέμα “Γυναικεία Ηγεσία στη νέα εποχή”  που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Ο κ. Π. Παυλόπουλος ανέπτυξε  την έννοια της «αρχής της διαφορετικότητας» ως θεμελιώδης  για τον πολιτισμό ως πρόταξη της Δημοκρατίας μας. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την αντιμετώπιση διαφορετικών ανθρώπων με τον  ίδιο τρόπο και την ισοπεδωτική μεταχείριση και σε επίπεδο νομοθεσίας». Ανέπτυξε την αξία της ελεύθερης ανάπτυξης ,της ισότητας στην αφετηρία, ως προϋπόθεση της επίτευξης της ισότητας των δύο φύλλων. Η εκπλήρωση αυτού του χρέους «αποβαίνει αυτονόητη όχι μόνο υπέρ της γυναίκας αλλά και ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου».

Η Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι, και βουλευτής Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ξεκινώντας μίλησε για την ίδρυση του Κέντρου και για το στόχο του, που «προσβλέπει με εργαλεία την επιστημονική έρευνα και την πολιτική καινοτομία, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία μας στα ζητήματα της ισότητας. Να προωθήσει την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, σε όλες τις πτυχές, της ατομικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής». Η πρώην υπουργός υπογράμμισε πως η γυναικεία ηγεσία, η ισχυρή, δηλαδή, παρουσία της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων «γίνεται προαπαιτούμενο στην εξέλιξη των κοινωνιών». Η ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, γίνεται, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, «κορυφαία αναπτυξιακή προϋπόθεση». Δυστυχώς, τόνισε η βουλευτής, λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης βρισκόμαστε «αντιμέτωποι ξανά, με έντονα φαινόμενα ανισοτήτων που σηματοδοτούν την κοινωνική οπισθοδρόμηση. Μια οπισθοδρόμηση επικίνδυνη να χαθούν κοινωνικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών». Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται το πρόβλημα της γυναικείας υποεκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρόβλημα ορατό και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη. Στο σημείο αυτό η βουλευτής έδωσε σαν παράδειγμα την δική της, προσωπική εμπειρία, λέγοντας πως όταν ξεκίνησε την καριέρα της στην πολιτική χρειάστηκε να καταβάλει πιο συστηματική προσπάθεια, σε σχέση με άντρες συναδέλφους της, «για να αποδείξω ότι δικαίως κατέχω μια θέση στην Βουλή των Ελλήνων. Γιατί;; Γιατί υπάρχουν παγιωμένα κοινωνικά στερεότυπα. Που δύσκολα σπάνε και ακόμα πιο δύσκολα προσπερνιούνται».

Η κ. Ό. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης ισχυρών δίκτυον που προωθούν την έρευνα, το διάλογο, τους προβληματισμούς και τις δράσεις καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα άσκησης εξουσίας με τελικό στόχο μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) κ. Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, η Ευρωβουλευτής, δικηγόρος, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Elena Salgado Mendez, πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας και η Καθηγήτρια στο University of Molise, Hilde Caroli Casavola.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, η κ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. και η κ. Μαριάννα Κάλμπαρη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής και μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι.

Κοινή συνισταμένη των εισηγητριών στην εκδήλωση ήταν η αναφορά στο εξαιρετικά υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων. Στην επιτυχημένη ηγεσία συμβάλλουν αποφασίστηκα τα αμιγώς γυναικεία χαρακτηριστικά της ενσυναίσθησης, της πρόταξης των ισορροπιών, της μετρημένης φιλοδοξίας, της ολιστικής προσέγγισης των ζητημάτων, την αναζήτηση της εφικτότητας ως μοναδικά πλεονεκτήματα για την άσκηση μιας πιο δίκαιης εξουσίας και τελικά για το όραμα μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Όλα εκείνα δηλαδή τα χαρίσματα που απαιτούν υψηλή διανοητική λειτουργία.

Συμπερασματικά, μια καλύτερη κοινωνία δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή και των γυναικών σε κέντρα εξουσίας και την «απόφαση» τους να προσφέρουν στις γυναίκες του αύριο την ευκαιρία υποχώρησης των ανισοτήτων στην αφετηρία, στην εξάλειψη της βίας, κάθε είδους κακοποίησης και θεσμικών παραλείψεων.

Ολόκληρη η εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/XXeyw1Plgcg