Δύο χρόνια απουσίας. Δύο χρόνια αναμονής.

Λες και όλη η χαμένη χαρά, η γιορτή και η εμπειρία των δύο ετών μαζεύτηκε και φούσκωσε, μεγάλωσε κι έγινε προσμονή κι ανάγκη μαζί.

Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz επιστρέφει φέτος στα σοκάκια και τις πλατείες του Λεωνιδίου, ανοίγει και επισκέπτεται τα 200 ετών αρχοντικά και πυργόσπιτα, περιηγείται με χαρά, διάθεση και ζωντάνια, σε μια μεγάλη επανένωση και επανασυνάντηση, ένα μεγάλο reunion για όλους μας.

Καούρ εμαζούμαϊ!

Καλώς εμαζευτήκαμε! (στα τσακώνικα) σε ένα γεμάτο τετραήμερο όπου η τσακώνικη κληρονομιά συναντά σύγχρονα ακούσματα και μουσικές, έργα σύγχρονης τέχνης, εκθέσεις, κινηματογράφο, εργαστήρια, παιχνίδια, ημερίδες, ξεναγήσεις, περιηγήσεις στα μονοπάτια της πόλης κάτω από τον κοκκινόβραχο και, φυσικά, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής.

Μελιτζάzz 2022 Reunion

Το Μελιτζάzz 2022, μετά από 9 χρόνια ζωής και 2 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, επιστρέφει με την 10η διοργάνωσή του, υποσχόμενο όμορφες στιγμές και εμπειρίες.

Η φετινή επανένωση θα φέρει ξανά κοντά τους επισκέπτες του φεστιβάλ αλλά και παλιούς συμμαθητές και καθηγητές, ανοίγοντας και εγκαινιάζοντας το μόλις αναπαλαιωμένο παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου, ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης, γεμίζοντάς το με μνήμες, ιστορίες, αρχειακό υλικό και νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπου το παραδοσιακό συναντά το σύγχρονο. Το κτήριο θα φιλοξενήσει εκθέσεις και δράσεις και, βεβαίως, πολλά reunion παλιών μαθητών και καθηγητών! Για την συνέχεια το κτήριο θα λειτουργήσει ως «Κέντρο ανάδειξης του αποθέματος βιόσφαιρας της Ανατολικής Πελοποννήσου».

Εξαιρετικοί μουσικοί θα μας συνοδεύσουν στην απόλαυση, την χαρά και τον χορό, μέσα από διαφορετικά μουσικά στυλ, ανακαλύπτοντας νέους ήχους και παραδοσιακές μουσικές. Θα είναι μαζί μας οι Χορωδίες Ενηλίκων Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας με αφιέρωμα σε σύγχρονους νέους Έλληνες δημιουργούς, οι Amorosa ensemble με παραδοσιακή μουσική από το Αιγαίο και την Μικρασία, οι Βάσια Βουγιουκλή trio με μελωδίες από σμυρνέικο και jazz fusion, οι The Storyville Ragtimers με μουσικές της Νέας Ορλεάνης των αρχών του 20ού  αιώνα (Dixieland, Ragtime, Blues), οι Idra Kayne Χ MCD με μουσικές pop, soul, funk, r&b, jazz, disco και hip-hop, ο Coslee με μουσικές conscious hip-hop, lo-fi, jazz/blues στοιχεία και οι Alcedo Folk Band, οι οποίοι θα μας οδηγήσουν σε ένα μουσικό ταξίδι με «τραγούδια από πατρίδες χωρίς σύνορα».

Στο Cine-Melitzazz θα προβληθούν 3 ταινίες, οι παιδικές «Ίκαρος και Δαίδαλος» (2022) και «Αίινμπο: Πριγκίπισσα του Αμαζονίου» (2021) και η βραβευμένη «Μαγνητικά πεδία» (2021).

Εξερευνώντας το τοπικό «απόθεμα βιόσφαιρας», την τσακώνικη παράδοση, διάλεκτο, χορό, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, το φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει διάφορες ακόμα δράσεις. Η εικαστικός Μαρία Βαρελά θα παρουσιάσει στο Παλαιό γυμνάσιο σύγχρονες εικαστικές δράσεις μέσα από την θεματική «Υφαίνοντας τις λέξεις» και την εξερεύνηση της τσακώνικης υφαντικής τέχνης σε συνδυασμό με την τσακώνικη διάλεκτο, ενώ ο Γερμανός καλλιτέχνης Christian –Lake- Wahle θα παρουσιάσει στον Πύργο Τσικαλιώτη έκθεση έργων σύγχρονης ζωγραφικής με έργα που δημιούργησε κατά την τελευταία πενταετία στο Λεωνίδιο και την Πραγματευτή.

Θα υλοποιηθούν το Παιχνίδι θησαυρού στα τσακώνικα «το φατέ π’ εχάτε» –  εκπαιδευτική δράση περιήγησης και επαυξημένης πραγματικότητας την οποία διοργανώνουν οι «Τσακώνοι Μελετητάδε», το δημιουργικό εργαστήριο καλαθοπλεκτικής «Κοϊθινάτσι», κουκλοθέατρο για τους μικρούς μας φίλους, ενημερωτικές ημερίδες και άλλα δρώμενα.

Θα λειτουργούν οι τρεις μόνιμες εκθέσεις: στην Φάμπρικα πολιτισμού περί της τσακώνικης ιστορίας και παράδοσης, στον Πύργο Τσικαλιώτη περί της αρχιτεκτονικής της Τσακωνιάς και στο παλιό δημοτικό το «Κέντρο πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα» καθώς και η Έκθεση ερμηνείας για το Απόθεμα Βιόσφαιρας Πάρνωνα – Μαλέα στο Παλαιό Γυμνάσιο.

Καλώς να βρεθούμε στο φετινό reunion!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Web site: www.melitzazz.gr | E-mail: [email protected]

Facebook: @Μελιτζάzz Melitzazz  www.Facebook.com/melitzazz

Τηλέφωνο: 27570.22807

Διοργάνωση: Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα A.Α.Ε.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Μικρές Μεσογειακές Ιστορίες – SMS ΑΜΚΕ

Σχεδιασμός & καλλιτεχνική διεύθυνση: Σωτήρης Μπόλης

Επιμέλεια καλλιτεχνικών δράσεων: Σόφη Μουτάφη

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Κολινιώτης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΤΖΑZZ

Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef συνεισφέρουν στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν, προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την ιδιαίτερη τοπική υφαντική τέχνη, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.

Στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου Αρκαδίας συμβαίνουν όμορφα πράγματα στα 9 χρόνια του Φεστιβάλ Μελιτζάzz αλλά και τα 5 χρόνια του Φεστιβάλ Τσακωνιάς που προηγήθηκε. Εννέα χρόνια Μελιτζάzz γεμάτα συναυλίες, από jazz και βαλκανικές μουσικές μέχρι rock και παραδοσιακά, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, φωτογραφίας, αφίσας, κεραμικής, ζωγραφικής, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, μαθήματα χορού, τσακώνικης γλώσσας, τσακώνικης υφαντικής, προφορική ιστορία, περιήγηση και ξεναγήσεις, γνωριμίες με διάφορους πολιτισμούς της Μεσογείου και του κόσμου, αρχιτεκτονική και άνοιγμα παραδοσιακών κτηρίων, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής. Η θεματολογία του φεστιβάλ έχει ως σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει ρεμπέτικο, oriental, flamenco, σέρβικα χάλκινα, gypsy swing, jazz, βαλκανικά, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, rock, funky, χορωδίες, φιλαρμονικές, θεατρικά χορευτικές ομάδες και συλλόγους, κινηματογραφικές προβολές και πρεμιέρες, ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και μαθήματα και πολλά άλλα.

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz έχει διακριθεί:

  • με το ευρωπαϊκό σήμα “EFFE Label 2022-2023, Remarkable Arts Festival” με ένταξη στο δίκτυο των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ από το 2015,
  • με το σήμα του “Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018”,
  • με διάφορα βραβεία και παρουσιάσεις σε συνέδρια ως case study,
  • ως αντικείμενο μελέτης μεταπτυχιακών και επιστημονικών εργασιών.

Melitzazz 2022, Πρόγραμμα

Share This Story, Choose Your Platform!