Θαλάσσιο Φρούριο ενετικού λιμένος Ηρακλείου (Κούλες) – Ηράκλειο Κρήτης

 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το 1922,  η Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών BEHOLD συμμετέχει στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» διερευνώντας σκηνικά την επίδραση του ιστορικού αυτού γεγονότος και των πληθυσμιακών ανταλλαγών που το ακολούθησαν, στις καθημερινές ζωές των κατοίκων της Κρήτης- και πιο συγκεκριμένα του Ηρακλείου.

Η παράσταση αφορμάται από  εικόνες άφιξης και υποδοχής, αποχωρισμού και εγκατάλειψης στο κομβικό σημείο ενός λιμανιού , ενός φρουρίου που μπορεί να γίνει φυλακή αλλά και καταφύγιο. Ένα κατώφλι, ένα ακόμη σύνορο που διαχωρίζει αλλά και ενώνει – όπως όλα τα σύνορα- το εδώ και το εκεί, το οικείο και το ξένο, το τώρα και το τότε. Τα λιμάνια, σημεία μεταιχμιακά για ανθρώπους σε αναζήτηση καταφυγίου, ορμητηρίου, διαφυγής, ταυτότητας, πατρίδας.

Ένας Χορός σύγχρονων ανθρώπων «παγιδεύεται» επί σκηνής στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μυθοπλασία και πραγματικότητα, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να βρει τα δικά του βήματα σε μια πορεία που ακολουθεί τα ίχνη της κοινής αεικίνητης ανθρώπινης εμπειρίας, σε έναν κατεξοχήν χώρο μνήμης όπως αυτός του Ενετικού Φρουρίου του Κούλε.

Πρόσφυγες του τότε και πρόσφυγες του τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, ζωντανή μουσική, προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα έρχονται στο φως για να διηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που συνδέει και εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι και σήμερα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr

 

Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου- Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Εθελοντισμού

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20.15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Ρία Μεντηλίδου

Σχεδιασμός φωτισμού – Διαμόρφωση σκηνικού χώρου : Ελένη Χούμου

Ενορχήστρωση – μουσική επιμέλεια: Μανόλης Μανουσάκης

Βοηθός σκηνοθέτη/παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη

Ηθοποιοί επί σκηνής: Αλίκη Ατσαλάκη,  Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ίριδα Μπάμη, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου

Μουσικοί επί σκηνής: Μανόλης Μανουσάκης (λαούτο κρητικό, λαούτο στεριανό, τραγούδι), Δημήτρης Παππάς (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι), Σταύρος Μαραγκουδάκης (λύρα κρητική, λυράκι, λαούτο κρητικό, τραγούδι)

Φωνητική διδασκαλία τραγουδιών: Μαρία Κώτη

 Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Ευτυχία Τσουκαλά

Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

Trailer/κινηματογράφηση: Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Τάσος Σταματάκης

Εκτέλεση παραγωγής: BEHOLD ΑΜKE

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ, για όλες τις εκδηλώσεις.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία-μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης.

Share This Story, Choose Your Platform!