Στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Jazz Φεστιβάλ της Καρδαμύλης, η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρέθεσαν δεξίωση την Κυριακή 22  Μαΐου 2022 στην Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor, φιλοξενώντας για πρώτη φορά τους συντελεστές, τους καλλιτέχνες, τα μουσικά σχήματα και τους φίλους του φεστιβάλ που έχει εξελιχθεί σε κομβικό πολιτιστικό θεσμό για την περιοχή της Μάνης.

Το φεστιβάλ είναι μια ιδέα Νορβηγών μουσικών, της ομάδας Sarpsborg Jazz Club Norway και του καλλιτεχνικού διευθυντή Bjarne S. Aaserød, που γοητεύτηκαν με τις ομορφιές αυτού του μικρού χωριού της Μεσσηνιακής Μάνης, προσκαλώντας με ενθουσιασμό ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης να επισκεφθούν την Καρδαμύλη και να απολαύσουν τζαζ σε ένα ονειρικό σκηνικό σε 32 διαφορετικά σημεία, από το Παλιό Σχολείο και τις πλατείες μέχρι τις παραλίες και τα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια της περιοχής. Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιούνται δύο συναυλίες στην Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor.

Στο φετινό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται από τις 19 μέχρι τις 29 Μαΐου 2022 και περιλαμβάνει 78 κονσέρτα, συμμετέχουν 47 Νορβηγοί μουσικοί και τραγουδιστές, ενώ συνολικά έχουν παρουσία 120 καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σκωτία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Βρετανία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτριος Γιαννημάρας, οι οποίοι είχαν μια θερμή συνομιλία όπου τονίστηκε η σημασία τέτοιων πρωτότυπων καλλιτεχνικών θεσμών που προσφέρουν μια νέα πλατφόρμα συνύπαρξης ανάμεσα στους δημιουργούς, την τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες με προορισμό το φεστιβάλ. Στη δεξίωση μουσική έπαιξαν ο Knut Hem, η Live Foyn Friis και ο κιθαρίστας Bård Helgerud.

Ο Νορβηγός Πρέσβης Frode Overland Andersen αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης:

«Είμαστε ευτυχείς για την συνεργασία της Πρεσβείας με το Μουσείο Μπενάκη, τον κορυφαίο πολιτιστικό φορέα στην Ελλάδα, ώστε να φέρουμε το Διεθνές Jazz Φεστιβάλ της Καρδαμύλης για πρώτη φορά στους χώρους της ιστορικής Οικίας Leigh Fermor. Δεν υπάρχει καλύτερο και αμεσότερο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας μέσα από ένα πετυχημένο μουσικό φεστιβάλ σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, την Δυτική Μάνη. Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτή την ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία είναι συνάμα ενθουσιώδης και σημαντική». 

Η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Ειρήνη Γερουλάνου επισήμανε:

«Η Οικία Patrick Leigh Fermor είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο δίκτυο των παραρτημάτων του Μουσείου Μπενάκη, εξαιρετικής σημασίας, σπάνιας γοητείας και απόλυτα εναρμονισμένη με την αποστολή του. Γιατί μας άνοιξε την προοπτική της συνεργασίας με σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου και της φιλοξενίας σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε ένα ιδανικό περιβάλλον συγκέντρωσης και δημιουργίας. Ενώ, την ίδια στιγμή,  μας επιτρέπει να φιλοξενούμε ή να διοργανώνουμε εκδηλώσεις που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και χαρούμενη. Είμαστε λοιπόν ενθουσιασμένοι που σήμερα φιλοξενούμε το Jazz Festival της Καρδαμύλης και ευχαριστούμε ολόψυχα για την μοναδική αυτή συνεργασία τους διοργανωτές του και την Πρεσβεία της Νορβηγίας».

Λίγα λόγια για την Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor

Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor θαύμαζαν και αγαπούσαν την Ελλάδα και αποφάσισαν να χτίσουν το σπίτι τους στην Καρδαμύλη της Μάνης και να ζήσουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το 1996, δώρισαν την Οικία Leigh Fermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. Η λειτουργία της Οικίας περιλαμβάνει φιλοξενίες ερευνητών, εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και οργανωμένες επισκέψεις και ειδικές πολιτιστικές διοργανώσεις για το κοινό.

To κόστος των εργασιών επισκευής της Οικίας Leigh Fermor καλύφθηκε εξ’ολοκλήρου από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Kardamili’s International Jazz Festival

The Norwegian Embassy in Athens, Greece | Facebook