Η υποψηφιότητα του ΑΠΚΥ που διακρίθηκε είναι μια ψηφιακή εφαρμογή για διαδραστική εικονική περιήγηση και εκμάθηση, με αντικείμενο το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Χρυσό βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards 2021 για καινοτόμες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση απέσπασε, για τρίτο κατά σειρά έτος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ). H σημαντική αυτή διάκριση στην κατηγορία «Ψηφιακή Εκπαίδευση» αναδεικνύει την τεχνογνωσία και εξειδίκευση του ΑΠΚΥ στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την προσήλωση του στην παροχή πολύπλευρης ακαδημαϊκής εμπειρίας, με την ανάπτυξη νέων εργαλείων που υποστηρίζουν ουσιαστικά την ψηφιακή εκπαίδευση του μέλλοντος.

Η υποψηφιότητα του ΑΠΚΥ που διακρίθηκε είναι μια ψηφιακή εφαρμογή για διαδραστική εικονική περιήγηση και εκμάθηση, με αντικείμενο το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, η οποία θα αξιοποιηθεί, κυρίως, από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές». Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν εικονικό, αλλά ρεαλιστικό αρχαιολογικό χώρο μάθησης, να εμπλουτίσουν τη μαθησιακή διαδικασία με τη χρήση ήχου και εικόνας, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να ελέγχουν τις γνώσεις τους σε πραγματικό χρόνο.

Την εφαρμογή σχεδίασαν και ανέπτυξαν από κοινού  ο Γιώργος Παππάς (υπεύθυνος έργου), στέλεχος του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας, και ακαδημαϊκό προσωπικό των δύο Προγραμμάτων (Αναπλ. Καθηγ. Αντώνης Πετρίδης και Καθηγ. Βάιος Λιαπής). Ο Δημήτρης Βογιατζής (DIVO Graphics) παρείχε το 3Δ μοντέλο του Θεάτρου στο ΑΠΚΥ, το οποίο έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες χρήσης της απεικόνισης για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελλάδας).

Η απονομή των Cyprus Education Leaders Awards πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. Το βραβείο παρέλαβε για το ΑΠΚΥ ο  Πρύτανης, Καθηγ. Πέτρος Πασιαρδής.