Η υπογραφή της Σύμβασης του έργου Sat4Φorest με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ομιλίες από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ενώ αμέσως μετά έγιναν σύντομες παρουσιάσεις των έργων από τις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους.

Η υπογραφή της Σύμβασης του έργου Sat4Φorest έγινε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα, παρουσία του Επιστημονικού Υπεύθυνου του έργου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ, Καθηγητή Ιωάννη Γήτα.

Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Άξονα 3 του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το έργο Sat4Φorest στοχεύει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων μέσω της αξιοποίησης προηγμένων τεχνολογιών δορυφορικής Παρατήρησης της Γης. Το έργο θα σχεδιάσει, αναπτύξει, επικυρώσει και παραδώσει μια ολοκληρωμένη Υπηρεσία Παρακολούθησης Δασών για την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μία σειρά από δορυφορικά τηλεπισκοπικά δεδομένα από διάφορες πηγές, με κύρια όμως στόχευση την αξιοποίηση των δεδομένων πολύ υψηλής ευκρίνειας του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων. Το τελευταίο αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία και χρήση ενός σύγχρονου σμήνους μικροδορυφόρων για διάφορες εφαρμογές σε εθνικό επίπεδο, το οποίο υλοποιείται με τη βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Sat4Φorest αποτελείται από δύο επιμέρους υπηρεσίες: 1) Χαρτογράφηση τύπων δασών και δασικής καύσιμης ύλης και 2) Παρακολούθηση δασών και περιοχών του δικτύου Natura 2000. Το έργο θα υποστηρίξει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων στην περιβαλλοντική και δασική διαχείριση και θα εντοπίσει πιθανές απειλές σε δασικές περιοχές, αναγνωρίζοντας τέσσερις κατηγορίες κινδύνου: αστικοποίηση, αποψίλωση δασών, δασικές ασθένειες και πιέσεις λόγω αυξημένης ξηρασίας.

Share This Story, Choose Your Platform!