Το project των υδροπλάνων έχει βγει «για τα καλά» από τον πάγο και ετοιμάζεται μέσω του δικτύου υδατοδρομίων που χτίζεται να προσφέρει τις λύσεις που υπόσχεται!

 

Ο συνδετικός κρίκος, που λείπει από το υφιστάμενο μεταφορικό δίκτυο της Ελλάδας και μπορεί να ενώσει τα χιλιάδες νησιά και παράκτιες περιοχές με την ενδοχώρα είναι αναμφίβολα τα υδροπλάνα.

Ένα project που έχει περάσει πολλές τρικυμίες, καθυστερήσεις και αλλαγές νομοθετικών πλαισίων και όμως παραμένει πάντα στο προσκήνιο, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη (σε τουριστικό και οικονομικό επίπεδο) τόσο στις περιοχές που θα διαθέτουν την υποδομή που επιτρέπει την πτητική του λειτουργία, όσο και στους ίδιους τους επιβάτες.

Το υδροπλάνο προορίζεται να γίνει ένα  «χρηστικό εργαλείο» στην καθημερινότητα του Έλληνα και ξένου ταξιδιώτη, καθώς τα γνωρίσματα της αμεσότητας στη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, της ταχύτητας και της ασφάλειας καθώς πραγματοποιεί πτήσεις σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα όπως επίσης και οι προσιτές οικονομικά τιμές του εισιτηρίου το κάνουν να διαφέρει από τις υπόλοιπες μεταφορικές επιλογές στην Ελλάδα.

Πότε όμως θα πετάξουν τα υδροπλάνα;

Το γεγονός ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα οι πτήσεις των υδροπλάνων και το ερώτημα για το πότε θα είναι σε θέση να προσθαλασσωθούν στα ελληνικά λιμάνια, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη. Συχνά όμως λησμονείται ότι κάθε συγκοινωνιακό μέσο για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται και την υποδομή του. Κατά συνέπεια, όπως ένα τραίνο χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο σε προορισμούς ώστε να πραγματοποιήσει δρομολόγια, έτσι και το υδροπλάνο συνδέεται αναπόσπαστα με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις των υδατοδρομίων που θα τα υποδεχτεί.

Το έργο της δημιουργίας ενός ισχυρού και αξιόπιστου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Hellenic Seaplanes, εταιρεία με πολυετή και μεγάλη εμπειρία στην ανάληψη project αδειοδότησης, λειτουργίας, διαχείρισης και κατασκευής υδατοδρομίων αλλά και υδάτινων πεδίων στην Ελλάδα, με πάνω από 60 τρέχοντα έργα στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι πρώτοι προορισμοί που τα απογειώνουν!

Τα αποφασιστικά βήματα που φέρουν την σφραγίδα της Hellenic Seaplanes αναφορικά με την ίδρυση και κατασκευή υδατοδρομίων φέρνουν καρπούς, γεγονός που ενθαρρύνει όλο και περισσότερες λιμενικές και δημοτικές αρχές της χώρας να επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους υδατοδρόμιο ή υδάτινο πεδίο.

Τα πρώτα κατασκευασμένα υδατοδρόμια σε Τήνο, Πάτμο και Σίφνο σε συνδυασμό με τις έτοιμες εγκαταστάσεις σε Πάτρα και Κέρκυρα δίνουν το έναυσμα για αισιόδοξα σενάρια που αφορούν τις πρώτες πτήσεις εντός του 2023.

Παράλληλα μπαράζ εξελίξεων έχουν φέρει οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Hellenic Seaplanes με μπροστάρη τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό της, κ. Νικόλα Χαραλάμπους.

Στην Πελοπόννησο ξεχωρίζουν Καλαμάτα και Κυλλήνη

Οι νέες προσθήκες στο χάρτη των υδατοδρομίων της χώρας έρχονται από την από Μεσσηνία και Ηλεία. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, το αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Καλαμάτας είναι έτοιμο να μπει σε φάση κατασκευής των χερσαίων και υδάτινων υποδομών του από ανάδοχη εταιρεία συμφερόντων της Hellenic Seaplanes ενώ στο υποδίκτυο υδατοδρομίων Πελοποννήσου εντάσσεται και η Κυλλήνη, καθώς χορηγήθηκε η άδεια ίδρυσης της υποδομής.

Παράλληλα σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας με τη Hellenic Seaplanes, συζητήθηκαν οι περιοχές της Κυπαρισσίας, του Κιάτου, του Παραλίου Άστρους, της Μονεμβασιάς και του Γυθείου να συμπεριληφθούν στο σύμπλεγμα υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων Πελοποννήσου, ενώ σε φάση προσάρτησης σε αυτό είναι η Λίμνη Τάκα στην Αρκαδία και το Ναύπλιο, η Ερμιονίδα και το Λουτράκι.

Στο Βόρειο Αιγαίο στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον  

Εδώ και καιρό στο προσκήνιο βρίσκονται τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο καθώς έχουν πραγματοποιήσει αποφασιστικά βήματα προς την σύνθεση του δικού τους συμπλέγματος υποδομών.

Πρόσφατα η Λέσβος εντάχθηκε στην οικογένεια υδατοδρομίων και υποδομών της Hellenic Seaplanes καθώς με την συμβολή της εταιρείας το νησί θα αποκτήσει άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στην Μυτιλήνη όπως επίσης και έγκριση υδάτινων πεδίων σε άλλες δύο περιοχές και συγκεκριμένα την Πέτρα και το Πλωμάρι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μαζί με τα Ψαρά που πήραν έγκριση απόκτησης υδάτινου πεδίου στο λιμάνι τους, οι Χίος και Οινούσσες πλησιάσουν να λάβουν το πράσινο φως ώστε τα λιμάνια τους να αποκτήσουν άμεσα το πλεονέκτημα να φέρουν τα υδροπλάνα κοντά τους.

Το πιστοποιητικό που φέρνει τα υδροπλάνα στην Ελλάδα

Μέσα σε όλα αυτά, η Hellenic Seaplanes είναι προ των πυλών ώστε να ενεργοποιήσει πρώτη στην Ελλάδα και τον τομέα της αεροπορικής λειτουργίας υδροπλάνων.

Όντας μία σύγχρονη εταιρεία αερομεταφορών ολοκληρώνει εντός των προσεχών μηνών τη διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού AOC που εκδίδεται από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και δρομολογεί να φέρει τα πρώτα αεροσκάφη της στις ελληνικές θάλασσες.

Η στρατηγική της Hellenic Seaplanes είναι να αξιοποιήσει το σύμπλεγμα υδατοδρομίων που αναπτύσσει μέσα από τις ανάδοχες εταιρείες της και να εφαρμόσει τα πλάνα πτήσεων που έχει σχεδιάσει για τη διασύνδεση των προορισμών που θα εξυπηρετεί με τα ιδιόκτητα υδροπλάνα της, κάνοντας πράξη τη φιλοδοξία της για ποιοτικές πτήσεις σε όλα τα λιμάνια της Ελλάδας.

 

Share This Story, Choose Your Platform!