ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στο Σαλαμίνιο Πανεπιστήμιο σκιαγραφείται η υφιστάμενη κατάσταση

 Με μια εξαιρετική συζήτηση που θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό, επεξηγώντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς,  τις διπλωματικές εντάσεις και τις συνεργασίες μεταξύ των περιφερειακών κρατών με έμφαση στην αναζήτηση πολιτειακής και ενεργειακής ασφάλειας, επέλεξε να αρχίσει τις διαλέξεις του για το 2022 το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Δυο ακαδημαϊκοί, ο Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής και ο Παύλος Κοκτσίδης, Ειδικός Επιστήμονας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Ανώτερου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος θα τοποθετηθούν σε διάλεξη με θέμα: «Νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Κωνσταντινίδης θα εστιάσει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βαρώσι, αλλά και για τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν οι πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων και θα γίνει ανάλυση των νομικών και πολιτικών πτυχών και προεκτάσεών τους, ώστε να υπάρχει ακριβής ενημέρωση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες.

Ακολούθως, ο κ. Κοκτσίδης θα επικεντρωθεί στην στρατηγική κατανόηση του Κυπριακού ως ζήτημα ανταγωνισμού και ασφαλείας σε μια ιδιαίτερα  ρευστή πολιτικά περιοχή, έτσι ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι θέσεις των δυο πλευρών, νοουμένου ότι  θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την επίδραση που ασκούν στο Κυπριακό Ζήτημα οι υπό διαμόρφωση γεωπολιτικοί παράγοντες  στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί κεντρικό πεδίο ανταγωνισμού, εξαρτήσεων και συγκρούσεων και ως εκ τούτου το Κυπριακό ζήτημα αναπόφευκτα επηρεάζεται από τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, τις επιδιώξεις στον τομέα της ενέργειας, τις ενδεχόμενες απειλές και τις επιδιώξεις των περιφερειακών κρατών.

Η ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022, στις 7 μ.μ. στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, θα είναι ανοικτή για το κοινό, λαμβανομένων όλων των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Απαραίτητη είναι προσκόμιση Safepass. Περισσότερες πληροφορίες στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλ. 22894331/47.

Τέλος ανακοίνωσης