Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές»,  προϊόν δημιουργικής συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Μουσείων της Βικτώριας Αυστραλίας, θα φιλοξενείται από τις 23 Απριλίου έως τις 14 Αυγούστου 2022, στο Μουσείο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

«Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Ελληνες ταξιδεύουν σε κάθε άκρη του κόσμου ακολουθώντας και εξερευνώντας τους ανοιχτούς ορίζοντες των θαλασσών. Τα στοιχεία που έφεραν, όπου κι αν έφτασαν, είναι ο κοσμοπολιτισμός και η εξωστρέφεια, μαζί με τη δυνατότητα της προσαρμογής, της δημιουργικής αξιοποίησης των ξένων επιρροών. Αυτά τα αναπόσπαστα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, φέρουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο, φέρουν και οι Ελληνες της Αυστραλίας», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής, τόσο στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης και της Αυστραλίας, που εδώ και δεκαετίες διατηρεί ισχυρό το ελληνικό πνεύμα παρά τη μεγάλη απόσταση από την πατρίδα, όσο και στην Αυστραλία, μια μεγάλη χώρα, που τους υποδέχθηκε φιλόξενα και με γενναιοδωρία», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Μαρμάρινο άγαλμα σφίγγας, από τα Σπάτα, Αττικής. 560–550 π.Χ. ΕΑΜ, Γ 28. © Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/© Ελ. Γαλανόπουλος / Marble statue of a sphinx, from Spata, Attica. 560-550 BC. © National Archaeological Museum/© El. El. Galanopoulos

Μέσα από 44 εμβληματικά έργα τέχνης του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, ο επισκέπτης πλοηγείται σε καινούργιες θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Το νοητό νήμα που διαπερνά την έκθεση αφορά στο πώς τα ταξίδια και οι επαφές με άλλους λαούς και πολιτισμούς ζωογόνησαν το πνεύμα και επέδρασαν στο αρχαιοελληνικό γίγνεσθαι. Τα εκθέματα εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων. Είναι ένα εκκρεμές που αέναα κινείται ανάμεσα στην αρχαιοελληνική ιδιοσυγκρασία και σε διαμορφωτικές εμπειρίες μέσα από την επικοινωνία. Μέσα από την ώσμωση προέκυψε η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Αττικός ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας με παράσταση Ηρακλή που επιτίθεται στο Βούσιρι, βασιλιά της Αιγύπτου. Γύρω στα 470 π.Χ. EAM, A 19568. © Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/© Ελ. Γαλανόπουλος/ Attic red-figure columnar crater with a representation of Hercules attacking Busiri, king of Egypt. Circa 470 BC. EAM, A 19568. © National Archaeological Museum/© El. Galanopoulos

Σήμερα, στην Αυστραλία ζει μία από τις πολυπληθέστερες ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Η περιφέρεια της Βικτώριας θεωρείται ο πυρήνας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας. Η διαρκής ανάγκη των ανθρώπων για ταξίδια και εξερευνήσεις δεν θα πάψει ποτέ. Είναι και θα είναι πάντοτε μία εμπειρία για τους ανοικτούς ορίζοντες του μυαλού και της ψυχής.

Αμφιπρόσωπος κάνθαρος στο οποίο αντιπαραβάλλονται ένα ερυθροβαφές πρόσωπο λευκής γυναίκας και πρόσωπο Αιθιόπισσας, που αποδίδεται με γυαλιστερό μαύρο γάνωμα. Γύρω στο 490 π.Χ. ΕΑΜ, Α 2056. © Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/© Ελ. Γαλανόπουλος / Amphipersoncantharos in which a reddish-brown face of a white woman and the face of an Ethiopian woman, rendered in a glossy black glaze, are juxtaposed. Around 490 BC. EAM, A 2056. © National Archaeological Museum/© El. Galanopoulos

Για περισσότερες πληροφορίες για την περιοδική έκθεση  «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (namuseum.gr) και των Μουσείων της Βικτώριας (https://museumsvictoria.com.au/melbournemuseum/whats-on/open-horizons/).