Η Cable Depot Gallery (Λονδίνο) παρουσιάζει τo Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 την ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο «Which side are you on?». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2022.

Η έκθεση “Which side are you on? Dollhouse” αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο στις κοινωνικές συνθήκες που μπορούν να αποτελέσουν για μία γυναίκα, προστασία ή εγκλεισμό.  Ο χώρος της γκαλερί Cable Depot Gallery βάφετε σε ένα βαθύ μπλε-πετρόλ  χρώμα που θυμίζει παλιό βικτοριανό σπίτι. Μετατρέπεται σε μία in situ εγκατάσταση αποτελούμενη από περίπλοκα κλουβιά που εσωκλείουν αντικείμενα- σύμβολα των επιλογών που μια γυναίκα καλείτε να κάνει σε διαφορετικές περιόδους στη ζωή της.

Ένα κουκλόσπιτο, μία παιδική κούνια, παιχνίδια που συνήθως χαρίζονται σε μικρά κορίτσια για να τα προετοιμάσουν για το ρόλο της νοικοκυράς και μάνας, ένα ακυρωμένο διαβατήριο και ρολόγια που δείχνουν πόσο διαφορετικά μετράει ο χρόνος στη ζωή μιας γυναίκας,  “αιχμαλωτίζονται” μέσα σε κλουβιά και συμβολίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα που υπάρχουν για τη φύση της γυναίκας.

Τα κλουβιά αποτελούσαν μία γυναικεία ενασχόληση από την βικτωριανή ακόμα εποχή. Η γυναίκα θα έπρεπε να εκπαιδεύσει και να “εξανθρωπίσει” το εξωτικό πουλί κάνοντας το να κελαηδήσει, να το κάνει να αποκτήσει σχέση με τον άνθρωπο. Η εκπαίδευση αυτή ήταν γυναικεία υπόθεση λόγο του ρόλου της ως μητέρα. Γι αυτό στους ζωγραφικούς πίνακες με απεικονίσεις κλουβιών σε όλο το φάσμα της ιστορίας της τέχνης, η γυναικεία εικονογραφία πρωτοστατεί, ταυτίζοντας άμεσα τα εξωτικά πουλιά με το εύθραυστο γυναικείο φύλλο και τη οικιακή ζωή. Πίνακες γνωστών καλλιτεχνών απεικονίζουν την γυναικεία μορφή μπροστά από ένα ανοιχτό κλουβί να απελευθερώνει το παγιδευμένο ξωτικό πτηνό. Η κίνηση αυτή δεικνύει μία προσπάθεια απελευθέρωσης της ίδιας της γυναίκας από τους κανόνες και τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής. Τα παλιά κλουβιά συχνά αποτελούσαν περίπλοκες κατασκευές, πιστά αντίγραφα κτισμάτων.  Τα κλουβιά της εγκατάστασης, συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, δανείζονται τη μορφή από αποδόμηση υπαρκτών κτισμάτων από την ιστορία της αρχιτεκτονικής, αποτελώντας δισυπόστατο σύμβολο φυλακής ή προστασίας ή και τα δύο ανάλογα με την οπτική του θεατή.  Το κλουβί μπορεί να προφυλάξει το πτηνό από το σκληρό έξω κόσμο και να αποτελέσει καταφύγιο αλλά μπορεί και να είναι χώρος εγκλεισμού του.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 22.00

Διάρκεια Έκθεσης: 3 Σεπτεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2022.

https://cable-depot.com/Artemis-Potamianou-Which-side-are-you-on

www.cable-depot.com

[email protected]

Share This Story, Choose Your Platform!