Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεισμικός Κίνδυνος και Μέτρα προστασίας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους Σεισμούς» στο οποίο συμμετείχαν  26 μαθητές από το Λύκειο Pirandello “LAMPEDUSA”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι Ιταλοί μαθητές ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Ακολούθησε η ενημέρωση στην έκθεση του Μουσείου, όπου γνώρισαν όλες εκείνες τις διεργασίες του πλανήτη μας, μέσα από εκπαιδευτικές κατασκευές και χαρτογραφικό υλικό, οι οποίες αξιοποιούνται στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων.

Στη συνέχεια συμμετείχαν στην ειδική εκπαιδευτική δράση  για την κατανόηση των γεωδυναμικών διεργασιών που προκαλούν την εκδήλωση των σεισμών και ακολούθησε ειδική βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Στα πλαίσια της δράσης οι μαθητές επισκέφθηκαν και ένα γεωλογικό ρήγμα στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Μέσα από τις ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις για τους σεισμούς στις οποίες συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, το Μουσείο υπογραμμίζει  την ανάγκη για συνεχή προετοιμασία και εκπαίδευση προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο σεισμικός κίνδυνος. Η Ελλάδα από άποψη σεισμικότητας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και στην έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη και στη γειτονική Ιταλία, από όπου προέρχονταν και οι μαθητές.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, έλαβαν μέρος στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου με καθοδήγηση από τα στελέχη του Μουσείου, Στρατή Ζγουρνιό και Νίκο Γραμμενόπουλο. Κατά τη διάρκειά της, είχαν την ευκαιρία να νοιώσουν την προσομοίωση ισχυρών σεισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γνώρισαν επίσης τα μέτρα προστασίας, τα οποία πρέπει να έχουνε πάρει πριν την εμφάνιση του φαινομένου, κατά τη διάρκεια αυτού, αλλά και πως θα πρέπει να δράσουν μετά το πέρας του.

Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για σωστή προετοιμασία ώστε να αντιμετωπιστεί ο σεισμικός κίνδυνος.

Share This Story, Choose Your Platform!