Η Πάτρα τιμά και γιορτάζει τα 77 χρόνια απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1944, οι καμπάνες στην πόλη της Πάτρας χτυπούσαν χαρμόσυνα, αντάρτες του ΕΛΑΣ παρήλαυναν στους δρόμους της πόλης ενώ οι κάτοικοι της πόλης πανηγύρισαν για το τέλος της κατοχής.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση είχε ξεκινήσει ήδη από τις 2 Οκτωβρίου όταν περίπου 850 μαχητές του ΕΛΑΣ και 200 βρετανοί στρατιώτες είχαν περικυκλώσει την Πάτρα και προήλασαν προς το κέντρο της.

Στις 5:00 το πρωί, και οι τελευταίοι γερμανοί στρατιώτες έφευγαν από την Πάτρα αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και αιχμαλώτους ενώ είχαν ήδη παραδοθεί στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και τους βρετανούς συμμάχους τους οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους .

Έτσι έληξε η μαύρη περίοδος της κατοχής της Πάτρας από τις δυνάμεις του Άξονα. Οι κάτοικοι είχαν γνωρίσει την πείνα, τη βία, τις φυλακίσεις, τις μαζικές εκτελέσεις, τα σκληρά γερμανικά αντίποινα ενώ και η εβραϊκή κοινότητα έχασε περισσότερα από τα μισά μέλη της.

Φέτος ο Δήμος Πατρέων γιορτάζει και τιμά τη συμπλήρωση 77 ετών από την απελευθέρωση της πόλης. μέσα από ένα «πλέγμα» εκδηλώσεων, εικαστικού, θεατρικού, μουσικού, κινηματογραφικού και ιστορικού περιεχομένου, που φέρνει στο προσκήνιο στιγμές, γεγονότα και χώρους, όπου γράφτηκαν «κομμάτια» από την ιστορία της πόλης εκείνης της περιόδου.

Πρόγραμμα

Σάββατο 2 Οκτωβρίου

Συνάντηση Χορωδιών της πόλης με έργα Θεοδωράκη

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Ομιλία – Κατάθεση στεφανιών – Μπάντα Δήμου

Άνοιγμα Εικαστικής παρέμβασης στο Καταφύγιο. Επιμέλεια έκθεσης  Εικαστικό Εργαστήρι

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της Κατοχής

Με την συμμετοχή ορχήστρας του Χορευτικού και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας

Τα κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

Θεατρική – Χορευτική «Περφόμανς» – Μνήμη Περιπατητική Επιτέλεση

Από το ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “DERIDA”

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου

Προβολή ντοκιμαντέρ «ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ»

Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Χίτλερ εναντίον Πικάσο

Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις.  80 χρόνια αφότου ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην «εκφυλισμένη» τέχνη,  η ταινία αποκαλύπτει: Picasso, Matisse, Renoir και Chagall κ.ά.  έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα και καταδικασμένα από τους Ναζί, έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. Ξεκινώντας από την περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη Συλλογή του, ο Τόνυ Σερβίλλο αφηγείται την αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που αρπάχτηκαν, απαγορεύτηκαν και εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη. Θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Συλλόγους και Σωματεία μετά από συνεννόηση.

Share it!