Share it!

Γιάννης Γκλαβίνας

Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κεντρική Υπηρεσία – Τμήμα Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Δράσεων

Το αντιτορπιλικό  HMS Border (L67), μετέπειτα «Αδρίας», παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από το βρετανικό ναυτικό με τη μορφή δανεισμού και η παραλαβή του έγινε από τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα στο Newcastle της Αγγλίας στις 20 Ιουλίου 1942.  Τον Αύγουστο του 1942 υπέστη σοβαρές ζημιές μετά την προσάραξή του στο Scapa Flow στη βόρεια Σκωτία.

: Ο κυβερνήτης του «Αδρίας» Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας. ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών

Μετά το τέλος της επισκευής του, αρχές Ιανουαρίου 1943, έπλευσε προς τη Μεσόγειο λαμβάνοντας μέρος σε συνοδείες νηοπομπών. Τον χειμώνα του 1943 σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό βύθισε δύο γερμανικά υποβρύχια. Έλαβε μέρος σε συνοδείες πολλών νηοπομπών στη Μεσόγειο και στις επιχειρήσεις απόβασης των συμμάχων στη Σικελία, όπου τη νύχτα της 20/21 Ιουλίου 1943 αντιμετώπισε επιτυχώς σε νυχτερινή συμπλοκή τρεις τορπιλακάτους. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 ο ιταλικός στόλος του Τάραντα πλέοντας προς τη Μάλτα παραδόθηκε σε δύναμη τεσσάρων  συμμαχικών πολεμικών, μεταξύ των οποίων και το «Αδρίας».

Επί του «Αδρίας» στο Αλγέρι. Στο βάθος διακρίνονται τα βρετανικά θωρηκτά «George V» και «Howe», Αύγουστος 1943. ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών

Στις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου το «Αδρίας» μαζί με άλλα τρία βρετανικά αντιτορπιλικά ανέλαβε τη μεταφορά πολεμοφοδίων στις συμμαχικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τη Λέρο. Στις 22 Οκτωβρίου 1943 και ενώ βρισκόταν κοντά στην Κάλυμνο με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Hurworth» σε μια επιχείρηση αντιπερισπασμού των γερμανικών δυνάμεων, προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του.

Στη γέφυρα του «Αδρίας» κατά τη συνοδεία στη Μάλτα του παραδοθέντος ιταλικού στόλου τον Σεπτέμβριο του 1943. ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών

Το «Hurworth» στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του «Αδρίας» προσέκρουσε, επίσης, σε νάρκη και βυθίστηκε μαζί με 143 άνδρες. Ο κυβερνήτης Τούμπας και το πλήρωμα του «Αδρίας» αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο που, παρά τις ζημιές, κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή της Αλικαρνασσού. Οι απώλειες του ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες. Έπειτα από μικρές επισκευές και πέρα από κάθε λογική απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943 και χωρίς πλώρη κατόρθωσε να φθάσει μέσω Κύπρου στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία.

Το «Αδρίας» στη Μάλτα, Αύγουστος 1943. ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών

Με την απελευθέρωση έφθασε έπειτα από πρόχειρη επισκευή της πλώρης του στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα πλοία του Στόλου. Η πλήρης επισκευή του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων. Το 2004 η βυθισμένη πλώρη του «Αδρίας» εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου κοντά στο ναυάγιο του «Hurworth».