Share it!

Η Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Archipelago Network προσκαλούν τους λάτρεις της τέχνης να συμμετάσχουν σε μια αποκλειστική βραδιά για να γιορτάσουν την πλούσια κληρονομιά της σιφνιώτικης κεραμικής, εξερευνώντας τη σημασία της στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου του νησιού. Για πρώτη φορά στην Αθήνα, η BSA παρουσιάζει με υπερηφάνεια την πρώτη προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ του Archipelago Network, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά στις σύγχρονες κοινότητες αγγειοπλαστικής της Σίφνου.

Εδώ και αιώνες, η κεραμική είναι συνυφασμένη με την κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργικότητα και την οικονομία του νησιού. Μέχρι σήμερα, πάνω από δεκαπέντε εργαστήρια κεραμικής συνεχίζουν να παράγουν ξεχωριστά κεραμικά αντικείμενα που είναι γνωστά τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές κοινό. Τα τρία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ θα μας μεταφέρουν στα κεραμικά εργαστήρια των Νίκου & Γιάννη Λεμπέση, Αντώνη & Γιάννη Ατσόνιου και Αντώνη Κ. Καλογήρου, συνδυάζοντας συνεντεύξεις και ιστορικό αρχειακό φωτογραφικό υλικό από αυτούς τους χώρους.

Πηγαίνοντας πέρα από την οθόνη και αξιοποιώντας τη μακρά ερευνητική ιστορία της BSA στην αρχαιολογική και σύγχρονη κεραμική, διάφοροι ειδήμονες θα συναντηθούν για διεισδυτικές συζητήσεις, γεφυρώνοντας το παρελθόν και το παρόν. Ο διευθυντής του Archipelago Network, Jacob Moe, θα παρουσιάσει τις ταινίες σε συνομιλία με την Ευαγγελία Κυριατζή, διευθύντρια του Εργαστηρίου Αρχαιολογικής Επιστήμης Fitch του BSA, τη Rebecca Sweetman, διευθύντρια του BSA, και τον Toby Brundin, διευθυντή της Ένωσης Αγγειοπλαστών (Craft Potters Association, UK), φέροντας σε επαφή τους προβληματισμούς τους σχετικά με την παράδοση και την καινοτομία, την ανθεκτικότητα των νησιών και την κινητικότητα ανθρώπων και αντικειμένων.

Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει παράθεση γεύματος στον κήπο.