Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» συνδιοργανώνουν διημερίδα με τίτλο «Κοινοβουλευτισμός και οργάνωση του κράτους στην Κρητική Πολιτεία (1898-1913)». Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην αίθουσα της Γερουσίας (Βουλή των Ελλήνων) την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023.

Παράλληλα, το Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα παρουσιάσει την έκθεση «Πολιτική και Κοινωνία στην Κρητική Πολιτεία, 1898-1913» στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής των Ελλήνων, στη Λεωφόρο Αμαλίας 22-24 (είσοδος από οδό Σουρή).

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην αίθουσα της Γερουσίας (Βουλή των Ελλήνων) την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. Η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας αποτέλεσε, αφενός έναν ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στην οθωμανική διοίκηση και στην ενσωμάτωση της Κρήτης στο ελληνικό κράτος, αφετέρου την ευκαιρία για την ανάπτυξη θεσμών σε όλα τα πεδία της λειτουργίας ενός κράτους: συνταγματικών, διοικητικών, δικαστικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, υγειονομικών κ.λπ. Στο πλαίσιο της διημερίδας έγκριτοι επιστήμονες που μελετούν την περίοδο αυτή θα συμβάλουν στη σχετική επιστημονική συζήτηση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, γενικός διευθυντής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Μέλη: Νίκος Ανδριώτης, διδάκτωρ ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, ομότιμη ερευνήτρια, Ακαδημία Αθηνών /επιστημονική σύμβουλος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ.
Βενιζέλος»
Ισμήνη Κριάρη, πρώην πρύτανις, ομότιμη καθηγήτρια, Παντείου Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών / μέλος, Εκτελεστική Επιτροπή, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / γενικός γραμματέας, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον
Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Περισσότερες πληροφορίες:
htps://foundation.parliament.gr/

htps://www.venizelos-foundation.gr/

Share This Story, Choose Your Platform!