Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00,  στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στον λόγιο Μητροπολίτη Αθηνών άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη (1138-1222), με τον τίτλο «Ἔρως Ἀθηνῶν».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευκαιρία συμπληρώσεως οκτακοσίων ετών (1222-2022) από την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών και περιλαμβάνει εισήγηση του αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, κείμενα και ποιήματα του αγίου που θα αποδοθούν από το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Ο π. Μιχαήλ Σταθάκης, αρχαιολόγος-θεολόγος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού θα παρουσιάσει στην εισήγησή του «Μιχαήλ Χωνιάτης, ο φιλαθηναίος πρόμαχος του Ελληνισμού» τον τρόπο με τον οποίο ο Μιχαήλ Χωνιάτης οργάνωσε μια μακροπρόθεσμης εμβέλειας άμυνα κατά των Λατίνων κατακτητών, χρησιμοποιώντας τα μοναδικά μέσα που διέθετε, δηλαδή την αποδοχή της νέας ιστορικής πραγματικότητας (Δ΄ Σταυροφορία) και τον χρωστήρα των ζωγράφων, οι οποίοι ιστόρησαν σε ανύποπτο χρόνο τους ταπεινούς ναΐσκους που σαν φρυκτωρίες ο ίδιος ο επίσκοπος εγκατέσπειρε στην Αττική γη και τα περίχωρά της. Ήθελε μόνο να προστατεύσει τους Αθηναίους από τον εκλατινισμό ή κάτι βαθύτερο είχε συλλάβει η διάνοιά του;…

Θα ακολουθήσει ανάγνωση τριών αποσπασμάτων κειμένων του Μιχαήλ Χωνιάτη, στο πρωτότυπο, στα νέα ελληνικά και στα αραβικά.

Το  Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ θα αποδώσει σε πρώτη εκτέλεση τρία από τα ποιήματα του Μιχαήλ Χωνιάτη, μελοποιημένα από την συνθέτρια Θεοδώρα Μαγγίνα.

Συμμετέχουν: 

Ερμηνεύουν:

Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι

Θεοδώρα Μαγγίνα, πιάνο – τραγούδι

Κωστής Θέος, τσέλο

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, φωνή

Δημήτρης Καραδήμας, απαγγελία

Παναγιώτης Παναγιώτου, απαγγελία στα αραβικά

(Μετάφραση στα αραβικά: Roni Bou Saba).

Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Είσοδος ελεύθερη

Share This Story, Choose Your Platform!