Παρόλο που στον θεατή μπορεί ενίοτε οι χώροι αυτοί να μεταδίδουν την αίσθηση μιας απόκοσμης μοναξιάς, για τη ζωγράφο αποτέλεσαν ένα καταφύγιο∙ είναι  χώροι ζεστοί, οικείοι, βιωμένοι, όπου το πνεύμα των ενοίκων τους συνεχίζει να ζει

Στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα εγκαινιάστηκε από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η έκθεση της Λήδας Κοντογιαννοπούλου «Το Σπίτι της Μνήμης», επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων για να τιμηθεί η μνήμη του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, μισό αιώνα από τον θάνατό του (20 Σεπτεμβρίου 1971).  Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία κοινού, με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία.

Η Λήδα Κοντογιαννοπούλου,  με βάση την αρχική ιδέα της επίσης ζωγράφου, Νίκης Ελευθεριάδη, ξεκίνησε το 2015 να ζωγραφίζει εσωτερικά σπιτιών προσφιλών της καλλιτεχνών. Τον χειμώνα του 2016-17 «ανακάλυψε» το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη στην οδό Άγρας. Εκεί, κάτω από τη φιλόξενη στέγη της Άννας Λόντου, κόρης της Μαρώς Σεφέρη, δημιούργησε 13 μεγάλα και μικρά εσωτερικά μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, τα οποία και συγκροτούν το σώμα της έκθεσης, μαζί με άλλα εννέα έργα από τα σπίτια του Παναγιώτη Τέτση και της Ναταλίας Μελά.

Παρόλο που στον θεατή μπορεί ενίοτε οι χώροι αυτοί να μεταδίδουν την αίσθηση μιας απόκοσμης μοναξιάς, για την ίδια αποτέλεσαν ένα καταφύγιο, και είναι  χώροι ζεστοί, οικείοι, βιωμένοι, όπου το πνεύμα των ενοίκων τους συνεχίζει να ζει. Για αυτό και οι απεικονιζόμενοι χώροι έχουν γίνει ένα πορτρέτο του εαυτού της, περισσότερο ευανάγνωστο και περισσότερο εσωτερικό από μια αυτοπροσωπογραφία. Πέρα από τον φόρο τιμής στους ενοίκους των συγκεκριμένων σπιτιών, υπάρχει στις προθέσεις της ζωγράφου (συνειδητές και ασυνείδητες) αυτός ο ουσιαστικότερος στόχος της διατήρησης της μνήμης.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παΐσιος
Σχεδιασμός: Διονύσης Φωτόπουλος
Σκηνοθεσία συνοδευτικής προβολής στον εκθεσιακό χώρο: Λάκης Παπαστάθης

Η έκδοση που συνοδεύει την έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της VERGOS AUCTIONS και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Η ΑΛΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑ». Επιμέλεια του καταλόγου: Διονύσης Φωτόπουλος.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου 2021 – 8 Ιανουαρίου 2022

Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο: 10:00-18:00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά