Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης: 14 ΣΕΠ 2022, 17:00

Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: 15 ΣΕΠ 2022, 17:00

Όσοι την είδαμε τον περασμένο Μάρτιο, συμφωνήσαμε: αυτή η παράσταση χορού είναι ένα αριστούργημα. Πρέπει να επαναληφθεί. Ο Έλληνας χορογράφος-αποκάλυψη και το πιο πρόσφατο έργο του είναι και πάλι εδώ. Χορεύοντας, όπως ένας παγετώνας.

«Ένα όνομα κυκλοφορεί, επαινείται για την τόλμη του και τη μινιμαλιστική αλλά εκπληκτική του δεξιοτεχνία, για τους ερμηνευτές του. Μια αποκάλυψη. Είναι Έλληνας». Αυτά σημείωνε πέρυσι ο βελγικός Τύπος. Ανάλογοι έπαινοι ακολούθησαν σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη όπου παρουσιάστηκε το Larsen C. Λίγο πριν ταξιδέψει και πάλι εκτός συνόρων, το τελευταίο έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου, μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, κάνει για δεύτερη σεζόν μια στάση εκεί όπου ξεκίνησαν οι πρόβες και η αρχή της δημιουργίας του: στην Αθήνα.

Larsen C: Ένα έργο τέχνης εν κινήσει που εμπνέεται από τη βραδύτητα της τήξης των παγετώνων προκειμένου να μιλήσει για τη σφοδρότητα της ζωής.

«Παγετώνας» ή «παγοκρηπίδα». Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του τεράστιου, ακινητοποιημένου όγκου νερού Larsen C, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο Larsen C, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Λες και ο παλμός της κίνησής του απορροφάται από τον χώρο και τον χρόνο.Στην ομώνυμη χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία, όπου προοδευτικά φαντάζουν εξίσου απόκοσμα με το πολικό τοπίο. O Χρήστος Παπαδόπουλος γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου που, στην εσωτερικότητα και στην επανάληψή της, παράγει ζωή. Το Larsen C είναι ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων. Είναι «μια μεταφορά» σχολιάζει ο ίδιος ο χορογράφος, «της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά».

Το “Larsen C” έκανε πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, στο θέατρο Jean Vilar του Βιτρί-σιρ-Σεν (σε συνεργασία με το La Briqueterie). Το ίδιο φθινόπωρο συνέχισε να κατακτά και άλλες σκηνές CDCN (Εθνικών Κέντρων Χορογραφικής Ανάπτυξης) της Γαλλίας: La Manumafacture στο Μπορντό, POLE-SUD στο Στρασβούργο (που συνεργάζεται με τη Στέγη στο πλαίσιο του δικτύου Grand Luxe). Μέχρι σήμερα, το “Larsen C” έχει παρουσιαστεί σε 12 πόλεις της Ευρώπης – ανάμεσά τους στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Λιέγη και τις Βρυξέλλες. Το ταξίδι του στην Ευρώπη περιλαμβάνει μεγάλους σταθμούς μέχρι το φθινόπωρο του 2024.

Η αθηναϊκή πρεμιέρα του “Larsen C” πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, για πέντε sold-out βράδια, από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2022. Μετά τη μεγάλη επιτυχία, αυτός θα είναι ο δεύτερος κύκλος παρουσίασης του έργου στην πόλη.

Το “Larsen C” ακολουθεί τη δημιουργία του ”ΙON” (2018), και πάλι μετά από ανάθεση και παραγωγή της Στέγης, σε συμπαραγωγή του Théâtre de la Ville και του Le Lieu Unique. Το “ΙON” περιόδευσε επίσης εκτενώς στην Ευρώπη.

Η διεθνής πορεία του Χρήστου Παπαδόπουλου θα τον φέρει αυτό τον χειμώνα στη Γερμανία και στη Γαλλία, στη βερολινέζικη ομάδα Dance On και στο μπαλέτο της Όπερας της Λυών, αντίστοιχα. Θα είναι η πρώτη φορά που ο διακεκριμένος δημιουργός θα παρουσιάσει μια χορογραφία εκτός της ομάδας του.

Στη συζήτηση που είχε το 2018 με τη Younji Ku, την καλλιτεχνική διευθύντρια του περίφημου SHOWstudio του Nick Knight, ο Χρήστος Παπαδόπουλος ανέφερε ως πηγή έμπνευσής του τις εικόνες της φύσης. «Βασική αναφορά και έμπνευσή μου αποτελεί αυτό που θα αποκαλούσα “δημιουργικότητα” στη φύση. Είναι η περιοδικότητα των επαναληπτικών μοτίβων στη φύση, τα οποία συγχρονίζονται επειδή λειτουργούν στο πλαίσιο ενός συστήματος που εξασφαλίζει την επιβίωση. Τα κινησιολογικά μοτίβα και οι χωρικοί σχηματισμοί των πουλιών και των ψαριών αντανακλούν αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μια αισθητική επιλογή, αλλά μια ζωτική λειτουργία την οποία όλα τα μέλη της ομάδας συνδιαμορφώνουν. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να αναζητήσουμε συλλογικότητες και ατομικότητες στη φύση και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνία».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ & ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΟΡΕΥΟΥΝ:ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΗΣ, ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ, ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΠΕΤΡΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ, ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ & ΗΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ: ΚΛΕΙΩ ΜΠΟΜΠΟΤΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΕΛΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΤΗΣ

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ: ΜΑΡΘΑ ΠΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ:ΦΙΛΑΝΘΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΡΕΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ, ΖΩΗ ΜΟΥΣΧΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΦΩΤΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΕΒΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ:ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΜΠΙΤΣΗ, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΝΤΑΒΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗ:KEY PERFORMANCE

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ // ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ

FONDATION D’ENTREPRISE HERMÈS ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ NEW SETTINGS PROGRAM

ΤΟ “LARSEN C” ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

A-CDCN (LES HIVERNALES – CDCN D’AVIGNON, LA MANUFACTURE – CDCN NOUVELLE-AQUITAINE BORDEAUX · LA ROCHELLE, L’ÉCHANGEUR – CDCN HAUTS-DE-FRANCE, LE DANCING CDCN DIJON BOURGOGNE-FRANCHE-COMTÉ, CHORÈGE I CDCN FALAISE NORMANDIE, LE PACIFIQUE – CDCN GRENOBLE – AUVERGNE – RHÔNE-ALPES, TOUKA DANSES – CDCN GUYANE, ATELIER DE PARIS / CDCN, LE GYMNASE CDCN ROUBAIX – HAUTS-DE-FRANCE, POLE-SUD CDCN / STRASBOURG, LA PLACE DE LA DANSE – CDCN TOULOUSE / OCCITANIE, LA MAISON CDCN UZÈS GARD OCCITANIE, LA BRIQUETERIE CDCN DU VAL-DE-MARNE) (ΓΑΛΛΙΑ), THÉÂTRE DE LA VILLE, ΠΑΡΙΣΙ (ΓΑΛΛΙΑ), LES HALLES DE SCHAERBEEK, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΒΕΛΓΙΟ), JULIDANS, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ), ROMAEUROPA FESTIVAL (ΙΤΑΛΙΑ), THÉÂTRE JEAN VILAR DE VITRY-SUR-SEINE (ΓΑΛΛΙΑ), FESTIVAL APERTO / FONDAZIONE I TEATRI – REGGIO EMILIA (ΙΤΑΛΙΑ), FESTIVAL DE OTOÑO DE LA COMUNIDAD DE MADRID (ΙΣΠΑΝΙΑ)

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

DÉPARTEMENT DU VAL-DE-MARNE, ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ CREATION RESIDENCY AID (ΓΑΛΛΙΑ), LAVANDERIA A VAPORE CHOREOGRAPHIC RESIDENCIES PROJECTS (ΙΤΑΛΙΑ)

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΟΝ (ΕΛΛΑΔΑ)

H ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!