Παραστάσεις θεάτρου σκιών με ηρωικό – ιστορικό περιεχόμενο στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Share it!

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και περιμένει τους επισκέπτες του στον νέο του χώρο στο Μοναστηράκι. Μικροί και μεγάλοι, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, θα απολαύσουν ιστορικά έργα του θεάτρου σκιών που δεν παρουσιάζονται συχνά στη σύγχρονη σκηνή από τους Έλληνες καραγκιοζοπαίχτες. Έργα υψηλού επιπέδου, δύσκολα στην εκτέλεσή τους, τα οποία απαιτούν πολυπρόσωπο θίασο και έμπειρους καραγκιοζοπαίχτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες εκφραστικές και τεχνικές αξιώσεις τους.

Ηρωικές ιστορίες στον μπερντέ του Καραγκιόζη / Heroic tales on the scrim of Karagiozis

Τα ηρωικά ή ιστορικά έργα του ελληνικού θεάτρου σκιών αντλούν τα θέματά τους από την ιστορία και τα κατορθώματα των ηρώων του Αγώνα για την απελευθέρωση. Ο καραγκιοζοπαίχτης εμπνέεται από ένα ιστορικό γεγονός, το μεταπλάθει, αυτοσχεδιάζει και παρασύρει τους θεατές του στον χώρο του θρύλου, προσφέροντας μια ανάγνωση της Επανάστασης ως πεδίου παραδειγματικού ηρωισμού και αλτρουισμού. Αν και δεν είναι κωμωδίες, δε στερούνται κωμικού στοιχείου, αφού βρίσκεται πάντα τρόπος να παρέμβει στην υπόθεση ο Καραγκιόζης και συχνά και άλλα πρόσωπα του θεάτρου.

Τρεις καταξιωμένοι καραγκιοζοπαίχτες, ο Άγγελος Αλιμπέρτης, ο Θωμάς Αγραφιώτης και ο Κωνταντίνος Κουτσουμπλής παίζουν τις παραστάσεις:

  • «Ο ήρωας των Αγράφων Κατσαντώνης» στις 26/6/2021 στις 20:30 (Άγγελος Αλιμπέρτης)
  • «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’» στις 3/7/2021 στις 20:30 (Θωμάς Αγραφιώτης)
  • «Ο Αθανάσιος Διάκος» στις 10/7/2021 στις 20:30 (Κωνταντίνος Κουτσουμπλής)

Διάρκεια: 2 ώρες, χωρίς διάλειμμα

Στον υπαίθριο χώρο του νέου Μουσείου, Άρεως 10, Μοναστηράκι

Τις παραστάσεις μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά από 8 ετών.

Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένος αριθμός θεατών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210 3234658 (καθημερινά, εκτός Παρασκευής, ώρες: 10.00 έως 13.00).

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία του κοινού.