Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης BRAGGART παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση με τίτλο Ecdysis: The process of skin shedding  της εικαστικού Ειρήνης Σινεγάλια , από 22 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2023, στο Αrt box της Παπακυριαζή 55 & Σκαρλάτου Σούτσου, στο κέντρο της  Λάρισας. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τέταρτη 22 Νοεμβρίου στις 19:00.  Η έκθεση διερευνά  το πώς η καθημερινότητα μας μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πως μπορούμε να επιβιώσουμε μέσα από τις δυσκολίες που συναντάμε χάνοντας ανέμελες στιγμές της ζωής μας.

Η έκδυση είναι η απόρριψη του καλύμματος πριν την ενηλικίωση. Μέσα από την αλλαγή δέρματος υπάρχει μια ταυτόχρονη διαδικασία φθοράς και αναγέννησης. Καθώς μέσω της αποκόλλησης του παλιού φανερώνεται, βγαίνει στην επιφάνεια το καινούργιο. Η διαδικασία της φθοροαναγγένησης πραγματοποιείται μέσα σε ένα εφήμερο και ταχύ χρονοδιάστημα.  Τόσο το φίδι όσο και η κάμπια συμβολίζουν την ανανέωση, το σύντομο και το παροδικό. Το φίδι αλλάζει δέρμα ενώ η κάμπια αλλάζει σε πεταλούδα. Συγχρόνως, τα σχήματα που παίρνει το φίδι στον χώρο, φέρνουν στο νου το παιδικό παιχνίδι «φιδάκι», παραπέμποντας και αυτό με την σειρά του στην θαλπωρή των οικογενειακών στιγμών.

Η γάτα από την άλλη, έχοντας μεγαλώσει με αυτό το ζώο η εικαστικός, συμβολίζει το οικείο, το σπίτι και την οικογένεια, βασικούς παράγοντες για την επιβίωση μέσα σ’ αυτές τις συνεχείς και συχνά απότομες αλλαγές. Ο άνθρωπος και αυτός με τη σειρά του βιώνει καταστάσεις μικρών ή μεγάλων χρονικών διαστημάτων που τον αναγκάζουν να αλλάξει. Προκειμένου να ανταπεξέλθει και να τις αντιμετωπίσει καταφεύγει στο να αποσύρει ή να αποκτήσει συναισθήματα και σκέψεις, αντικείμενα και πράγματα. Αλλάζει εσωτερικά αλλά πολλές φορές και εξωτερικά έτσι ώστε να αποκτήσει δύναμη για να προχωρήσει. Επιπλέον μια συντροφιά μικρού πλάσματος ενός κατοικίδιου που θα του προσφέρει τρυφερότητα και αγάπη μέσω του ενστίκτου είναι άλλη μια λύση.  Τα μάτια των φιγούρων θυμίζουν τόσο παιδικά παιχνίδια σαν κουμπιά όσο και ζώα, υπενθυμίζοντας τη ζωώδη πλευρά του ανθρώπου που συχνά βγαίνει στην επιφάνεια.  Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σ’ όλα τα έργα αποτελούν μια ανέλπιστη προσπάθεια διατήρησης του ελέγχου και της τάξης μέσα σ’ αυτές τις μεταβολές.

Η εικαστικός Ειρήνη Σινεγάλια γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης το 2019 με άριστα, ενώ παράλληλα από το 2018 παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα με καθηγητές τους Θοδωρή Αγγελόπουλο και Αλέξανδρο Λάιο. Εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας είναι προπτυχιακή φοιτήτρια και βρίσκεται από την αρχή των σπουδών της στο ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητές τον Γιώργο Καζάζη και τον Παναγιώτη Σιάγκρη.

Διοργάνωση:Braggart Contemporary Gallery Founded by Androniki Daskalou

Εγκαίνια:  22 Νοεμβρίου  2023, 18:00-22:00

Διάρκεια: 22 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου 2023

Ωράριο: Δευτέρα: Κλειστά, Τρίτη και Πέμπτη:10:00-14:00 Τετάρτη και Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00 Κυριακή Κλειστά

Κατόπιν ραντεβού Τ:6908622813

Τόπος: Art box Παπακυριαζή 55 & Σκαρλάτου Σούτσου, Κέντρο Λάρισας

Share This Story, Choose Your Platform!