Τα έργα είναι αφηγήσεις ψευδογεγονότων, και οι αφηγήσεις “σχεδιάζονται” έτσι ώστε να αποδοθεί σε πραγματικά γεγονότα πότε μια κυνική, πότε μια ειρωνική, πότε μια ανασκευαστική διάσταση.

Share it!

Οι εκθέσεις του Μιχάλη Ζαχαρία και της Μαρίας Λουίζου συνεχίζονται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα έως και τις 31 Ιουλίου.

Η ατομική έκθεση του Μιχάλη Ζαχαρία με τίτλο Authentically Appealing εμπνέεται από την σχέση μεταξύ avant-garde και πολιτικής, μέσα από φαντασιακά σενάρια ματαίωσης τόσο του μοντερνιστικού πνεύματος όσο και της πολιτικής ουτοπίας. Τα έργα είναι αφηγήσεις ψευδογεγονότων, που εμπνέονται όμως από πραγματικά γεγονότα που εκτρέπονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, και οι αφηγήσεις “σχεδιάζονται” έτσι ώστε να αποδοθεί σε πραγματικά γεγονότα πότε μια κυνική, πότε μια ειρωνική, πότε μια ανασκευαστική διάσταση. Με τη δυναμική που προσφέρουν τα νέα μέσα όσον αφορά την κατασκευή ψευδών γεγονότων (τρισδιάστατα γραφικά, ψηφιακά φωτομοντάζ, αρχειακές και public domain εικόνες), γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μετά-απεικονίσεις της ιστορίας, είτε ως δήθεν αρχειακό υλικό, είτε ως υποτιθέμενες σύγχρονες ανακατασκευές και συμβάντα.

Στην έκθεση Έξι ανάσες το λεπτό η Μαρία Λουίζου παρουσιάζει μία ιδιάζουσα γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζεται με μια φωνητική performance. Μπαίνοντας κανείς στον ισόγειο χώρο της γκαλερί αντικρίζει τρεις πήλινες κατασκευές μεγάλης κλίμακας, οι οποίες δέχονται μέσα τους τρεις ερμηνεύτριες-performer και λειτουργούν ως ηχεία για τη σύνθεση που έχει δημιουργήσει η ίδια η εικαστικός. Για τα μεγάλα αυτά πήλινα γλυπτά η Λουίζου άντλησε την έμπνευσή της από την ελληνική παράδοση, αρχαία και σύγχρονη, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός των μορφών διαφόρων αγγείων, διαλεγμένων έτσι ώστε να εξυπηρετούν τόσο τον εικαστικό στόχο της εικαστικού, όσο και να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθεί η επιθυμητή ακουστική.

Μέχρι τις 17 Ιουλίου οι performances θα πραγματοποιούνται ζωντανά κάθε Πέμπτη και Σάββατο. Στη συνέχεια, θα υπάρχει στον εκθεσιακό χώρο η καταγραφή της σε video.

Ερμηνεύτριες: οι σοπράνο Αλίκη Σιούστη, Κατερίνα Νουνοπούλου, Μαρία Λουίζου
Βιντεοσκόπηση: Γιώργος Μακρής

Διάρκεια εκθέσεων: 16 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη 15:00 – 20:00, Τετάρτη – Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00