Από τις 14 έως 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η Art Athina. Η φουάρ διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης για να καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα.

Για να τιμηθεί η επέτειος η φετινή διοργάνωση παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιελάμβανε τη συμμετοχή Εξήντα επτά χώρων τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χωρών του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Ουρουγάη, Πολωνία, Ρουμανία).

Η Art Athina 2023 έδωσε την ευκαιρία σε νέους επιμελητές να αναλάβουν την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της φουάρ. O Πάνος Γιαννικόπουλος επιμελήθηκε το πρόγραμμα 12 Performances υπό τον τίτλο «Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές». Το πρόγραμμα των ομιλιών  -Talks- επιμελήθηκε η Δανάη Γιαννόγλου. Την ενότητα Video που φέρει τον τίτλο «I miss you more than I remember you» με έργα κινούμενης εικόνας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας δημιουργών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο ανέλαβε ο  Άκης Κόκκινος. Επενδύοντας σταθερά στον εκπαιδευτικό της ρόλο, η Art Athina και φέτος συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της το Kids’ Educational Program σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA

Για δεύτερη χρονιά συνεχίστηκε  ο θεσμός του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνεργασία της με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Μετά την εξέταση των 18 προτάσεων των υποψηφίων για το βραβείο και των αιθουσών τέχνης που τους εκπροσωπούσαν, η επιτροπή, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο στη Στεφανία Στρούζα, η οποία προτάθηκε από την γκαλερί a.antonopoulou.art.

Η συνέπεια, η συνοχή και  η πολλαπλότητα των εικαστικών αναζητήσεων διακρίνει το έργο της Στεφανίας Στρούζα, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων. Μέσα από τις συνθέσεις της, προσεγγίζει κρίσιμα ζητήματα που εκτείνονται από την κοινωνία έως το φυσικό περιβάλλον, ενώ ο συμβολικός κόσμος των αντικειμένων, έννοιες, όπως η διαπολιτισμικότητα, η χρονικότητα και η γεωγραφία, καθώς και η διερεύνηση της γλώσσας του μοντερνισμού, αναδεικνύονται κυρίαρχες.

 Η Art Athina τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την ανανεωμένη ομάδα της Art Athina 2023 αποτελούν οι Αντώνης Κούρκουλος- γενικός συντονιστής, Μαρίνα Φωκίδη – σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης , Ολυμπία Τζώρτζη- επιμελήτρια των Projects, Δανάη Γιαννόγλου – επιμελήτρια των Talks, Πάνος Γιαννικόπουλος – επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος – επιμελητής για την ενότητα Video.

Share This Story, Choose Your Platform!