Στο εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα σύγχρονης τέχνης.

Τα εικαστικά έργα της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη συνυπάρχουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα και δίδουν τη δυνατότητα στον θεατή μιας καινούργιας ανάγνωσης των αρχαίων ευρημάτων, αγαλμάτων, έργων μικρογλυπτικής, ταμάτων και ταφικών κτερισμάτων.

Η καλλιτέχνης Αφροδίτη Λίτη, καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με περισσότερες από 23 ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό της και έκθεση των έργων της σε περισσότερες από 200 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, δήλωσε: «αποφάσισα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον από 27 πολύχρωμες πεταλούδες οι οποίες εισβάλουν παρελαύνουσες στο χώρο του Μουσείου, ξαναζωντανεύοντας στη μνήμη μας όλους τους δημιουργούς αυτού του υπερβατικού αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, το οποίο διασώθηκε αλώβητο μέχρι σήμερα. Μέσα δε από την υποδειγματική του ανάδειξη, η στιβαρή σχεδιαστική του δομή έρχεται να υποστηρίξει όλο το συναισθηματικό οικοδόμημα το γεμάτο γλυκύτητα και χαρά για ζωή…».

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σημείωσε: «Πολλά από τα έργα της Αφροδίτης Λίτη συνάδουν εννοιολογικά και θεματικά με τα μόνιμα γλυπτά εκθέματα του Μουσείου. Η σύγχρονη εικαστική γραφή της Λίτη, με περίοπτα χάλκινα έργα καλυμμένα από γυάλινες ψηφίδες, συνομιλεί αρμονικά με τα έργα της αρχαιότητας και δημιουργεί μια διαδραστική εικονογραφική σχέση. Το Μουσείο γέμισε χρώμα και ζωντάνια από τις παιδικές φιγούρες που κοιτούν τα αγάλματα του Αρτεμισίου και τις πεταλούδες–ψυχές που αιωρούνται ανάμεσα στα έργα του γλύπτη Δαμοφώντα. Το συνολικό αφήγημα της γλυπτικής τοπιογραφίας της Λίτη αρμόζει αισθητικά με τη μουσειολογική εικόνα των αιθουσών του Μουσείου, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη».

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουλίου έως 10 Οκτωβρίου 2021

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-20:00 (1η έως 15η Σεπτεμβρίου: 08:00-19:30, 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 08:00-19:00, 1η έως 15η Οκτωβρίου 08:00-18:30 και 16η έως 31η Οκτωβρίου 08:00-18:00)

Τηλέφωνο: +30 27240 51201 / Email: [email protected]