Τι συμβαίνει όταν καλούνται να συνεργαστούν δύο καλλιτεχνικά υποκείμενα για πρώτη φορά και να συνδημιουργήσουν; Στην έκθεση Hybrids παρουσιάζονται 8 έργα-πρότζεκτ από 16 καλλιτέχνες, τα οποία προέκυψαν μέσα από τη συνέργεια των ατόμων σε ζεύγη. Εκκινώντας από τη διττή ιδιότητα που φέρει το ίδιο το όνομα του χώρου Amphicar, τα άτομα που επιλέχθηκαν κλήθηκαν να εργαστούν ομαδικά, προκειμένου να προτείνουν νέα έργα υβρίδια, μετά από μια μακρά περίοδο αμοιβαίας ανταλλαγής και ζύμωσης. Με αυτόν τον τρόπο, η παραγωγική διαδικασία λειτούργησε ως χρόνος επαφής, αναστοχασμού και εξέλιξης.

Dimitra Zervou

Η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης, Έλλη Λεβεντάκη, σημειώνει στο κείμενο της έκθεσης: «Εκτός από το τελικό αποτέλεσμα, στόχος είναι η επαναφορά (και γιατί όχι και η καθιέρωση) της έννοιας της συνεργασίας, όχι μόνο σε ένα επίπεδο συνύπαρξης αλλά και συνδιαμόρφωσης, διαρρηγνύοντας τα όρια του ατομικισμού που συχνά διέπουν τον χώρο της τέχνης. Η ιδέα του να λειτουργούμε αποκλειστικά σαν μονάδες βασίζεται στη διασπαστική λογική του καπιταλιστικού μοντέλου, η οποία διασφαλίζει τα μη διαπερατά όρια της κοινωνικής διάδρασης και προάγει τον ανταγωνισμό με κάθε κόστος. Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση και η παραγωγή καλλιτεχνικού και πολιτιστικού έργου με συνεργατικό τρόπο μπορεί να ιδωθεί σαν μια σχεδόν επαναστατική πράξη. Στην περίπτωση της έκθεσης Hybrids, επιδιώκεται η διάρρηξη αυτών των στεγανών, μέσα από ένα πλάνο δράσης που βασίζεται στην ισότιμη συνέργεια και δημιουργία, για την κατάδειξη των πολλαπλών νέων δυνατοτήτων που μπορούν να προκύψουν στη βάση του υβριδικού χαρακτήρα του Amphicar».

Theodora Kanelli

Συμμετέχοντα ζεύγη: Μαριλία Κολυμπίρη & Μελίνα Mosland, Ελένη Αρβανίτη & Johnna Sachpazis, Δανάη Κωτσάκη & Μαρίσα Σατσιά, Άγγελος Αγγελίδης & Δημήτρης Κοντοδήμος, Χριστίνα Κουτσολιούτσου & Νανά Σεφερλή, Γιώργος Κώστογλου (BOEM) & Θεοδώρα Κανέλλη, Δήμητρα Ζερβού & Μάρθα Παναγιωτοπούλου, Μαριλένα Αλιγιζάκη & Ρίκα Κριθαρά

* Η συμμετοχή της Μαρίσας Σατσιά πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Culture Moves Europe που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Goethe Institut.

Επιμέλεια: Έλλη Λεβεντάκη

Εγκαίνια: 24 Μαΐου 2024 στις 18:00.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024

Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 17:00-21:00 & Σαβ/κο 14:00-21:00

Διεύθυνση: Amphicar, Εκάτης 7, 11146, Γαλάτσι

Share This Story, Choose Your Platform!