Η ArtThessaloniki International Fair η οποία συνδιοργανώνεται από τον Εθνικό Φορέα Οργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων  ΔΕΘ-HELEXPLO από 3 έως 6 Νοεμβρίου 2022, θα παρουσιάσει την 6η διοργάνωση της.

 Ο Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Παντελής Τσάτσης δίνει στο Days of Art μια συνοπτική πλήρη εικόνα του θεσμού και τι θα «ανταμώσει» φέτος ο επισκέπτης στη διεθνή του συνάντηση με την σύγχρονη τέχνη.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ     Παντελή Τσάτση ( Art Director)

  1. Ξεκινά για 6η φορά η σπουδαία διοργάνωση Art-Thessaloniki International Fair, τι ορίζει το φετινό πρόγραμμα; Ποια θα λέγατε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της φετινή διοργάνωσης σε γενικές γραμμές;

Από την πρώτη διοργάνωση το 2016, υιοθετήσαμε στόχους ποιοτικής εξέλιξης και όχι ποσοτικής. Λειτουργούμε σαν μηχανισμός μεγιστοποίησης και ώθησης της τέχνης στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, επενδύοντας στην στρατηγική και γεωγραφική θέση της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης, υπερασπιζόμενοι την Ελληνική δημιουργία και την προώθηση της μέσω ανταλλαγών, σε χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.

Φέτος φιλοξενούμε τους  Ilia και Emilia Kabakov , ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Παγκόσμιας σκηνής με την μουσειακή έκθεση

“DREAMS REALITY four stories of Escapism”.

Έχουμε τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γιώργο Ζογγολόπουλο με το Ίδρυμα του, όπου θα εκτεθούν σημαντικά γλυπτά του έργα και μια σειρά από ζωγραφικά που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.

Σημαντική η παρουσία της Πινακοθήκης, Δήμου Θεσσαλονίκης και του

Μουσείου Κωνσταντίνου Ξενάκη από τις Σέρρες.            

 

  1. Ποιοι είναι οι στόχοι της επίσημης foire της πρωτεύουσας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας της. Πώς πέτυχε και καταξιώθηκε ως θεσμός;

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους με το βραβείο MATAROA σε συνεργασία με το ΠΕΕΒΕ. Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το project INDEPENDENT ARTISTS.

Ενημερώνουμε συνεχώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα μας
ArtThessaloniki.gr

 

  1. Πως συμβάλλει στα πολιτισμικά τεκταινόμενα της πόλης ή ακόμη και της χώρας; Εχει κοινά στοιχεία με την Art Athina

Ως Art Fair έχουμε κοινά στοιχεία με την  ArtAthina και άλλες Art Fair.

Όμως η βασική μας διαφορά είναι η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας της διοργάνωσης εκτός του εμπορικού χαρακτήρα που φέρει μια ART fair. Στην μεριμνά μας αυτή συμβάλλει η παρουσίαση του θεσμού του ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (Stamos, Theodoros, Takis ,Tsoclis ) και η προβολή μουσειακών εκθέσεων με σημαντικές προτάσεις συλλεκτών από το εξωτερικό ( Picasso, Vasareli, Sol le witt ,Stamo κα.) και την Ελλάδα.

 

  1. Εχει μια ευρύτερη επίδραση στην περιοχή των Βαλκανίων. Πως διεισδύει στο πολιτισμικό γίγνεσθαι των Βαλκανικών χωρών; Η ίδια η διοργάνωση επηρεάζεται από τις πολιτιστικές τάσεις των χωρών αυτών ;

Είμαστε σχετικά νέα διοργάνωση και τα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση στα Βαλκάνια και Ανατολή θα φαίνεται χρόνο με το χρόνο μέσω των συμμετοχών από γκαλερί.

  1. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι και κατευθύνσεις για τις επόμενες διοργανώσεις;

Οι στόχοι μας για το μέλλον είναι να διατηρούμε την αναλογία 50% Ελληνικές και 50% γκαλερί εξωτερικού.

Φυσικά πάντα με την ποιοτική μας αναβάθμιση.

Share This Story, Choose Your Platform!