Την Πέμπτη 27 Απριλίου εγκαινιάζεται στο παράρτημα του Μουσείο Μπενάκη στου Ζωγράφου στο εργαστήριο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη και δασκάλου Γιάννη Παππά η έκθεση με τίτλο «Πλαστική- Χαλκοχυτική» η οποία θα είναι προσβάσιμη για το κοινό και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου 2023.

Σπάνια συναντάμε μουσειακές εκθέσεις των οποίων ο τίτλος να παραπέμπει στην ίδια την τεχνική παρά σε θεωρητικές παραμέτρους ή την αισθητική και κοινωνική διάσταση της τέχνης.
Η έκθεση «Πλαστική – Χαλκοχυτική» εγκαινιάζει μια σειρά από εκθέσεις που έχουν σκοπό να φέρουν κοντά την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με το Μουσείο Μπενάκη, ώστε να αναζωπυρωθεί μια σχέση η οποία προϋπήρχε για όλα το διάστημα κατά το οποίο δίδαξε ο Γιάννης Παππάς (1953-1978), στην ΑΣΚΤ. Η αναβίωση της αρχαίας τέχνης της Πλαστικής-Χαλκοχυτικής και της μεθόδου του χαμένου κεριού στον ελλαδικό χώρο οφείλεται κυρίως στο όραμα του Γιάννη Παππά να κατασκευαστεί καλλιτεχνικό χυτήριο στην Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχαιότητα, και μάλιστα στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αφού μέχρι τότε όλα τα μπρούτζινα έργα Ελλήνων δημιουργών έφεραν τη σφραγίδα ξένων χυτηρίων. ΄

Στο  κτήριο  που αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας του μεγάλου Έλληνα δημιουργού ως τη δεκαετία του 1960 και το εργαστήριο του «ενώνονται» οι σπουδές των φοιτητών με τις εφαρμογές της πλαστικής και χαλκοχυτικής που εισήγαγε εκ νέου στην εκπαίδευση ο Γιάννης Παππάς. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν  ο Μάρκος Γεωργιλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών της ΑΣΚΤ και ο καλλιτέχνης Θοδωρής Μπαργιώτας.

Ο κύριος Γεωργιλάκης παρέθεσε αποκλειστική ξενάγηση στην έκθεση στο Days of Art την οποία χαρακτήρισε ως ‘ τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ των έργων των φοιτητών και το ευρύ έργο του Παππά’ . Η εξαιρετική συνάντηση μεταξύ τους είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία για τον επισκέπτη να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τις τέχνες της πλαστικής και της χαλκοχυτικής  Όπως ανέφερε ο κύριος Γεωργιλάκης,  οι φοιτητές επεξεργάζονται ενδελεχώς το κερί, το οποίο έχει  παίξει τον σημαντικότερο ρόλο ως υλικό στη  χαλκοχυτική. Και όπως χαρακτηριστικά μας τονίζει «το κάθε υλικό, κερί και χαλκός αλλιώς αντανακλά το φως, αλλιώς φωτίζεται, αλλιώς συμπεριφέρεται»

Και στο κατάλογο της έκθεσης στο αναλυτικό  κείμενο του ιδίου που δημοσιεύεται για πρώτη φορά  μιλώντας για τα υλικά αναφέρει : «το υλικό είναι και ουσιαστικό και καθοριστικό στοιχείου του αποτελέσματος, μιας και η γλυπτική δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλική υπόσταση της πρόθεσης ή της έμπνευσης του καλλιτέχνη»

Στην έκθεση έργα σε κανονική αλλά και σε μικρή κλίμακα έρχονται σε αρμονικό συσχετισμό με το ευρύ  έργο του Γιάννη Παππά ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και μια σειρά σχεδίων των φοιτητών γιατί όπως εύστοχα μας εξέφρασε ο φοιτητής γλυπτικής της ΑΣΚΤ και συμμετέχον στην έκθεση, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, η φυσική και εννοιολογική σειρά στη δημιουργία είναι : «σκέψη – σχεδιασμός- υλικότητα- τρισδιάστατο».

Την ερευνητική έκθεση πλαισιώνει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Χαλκός και Φωτιά», σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο οποίο ο Μάρκος Γεωργιλάκης, παρουσιάζει στην Ανωτάτη  Σχολή  Καλών Τεχνών αναλυτικά, με ιδιαίτερες  λεπτομέρειες, τη μέθοδο της  χαλκοχυτικής.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ I Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου I 210 7773946
Ι Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη, Παρασκευή & Κυριακή:10:00-14:00,
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: κλειστά
Ι Είσοδος δωρεάν

 

Share This Story, Choose Your Platform!